Gå til innhold

Romania får enda større betydning som marked for norske bedrifter

1. november 2016
The sun setting over the River, Timisoara, Romania.

Timisoara, Romania. Foto: Ingram

Ny avtale om EØS-midler med Norge gir Romania den nest største pengepotten. Innovasjon Norge inviterer til matchmaking i november, og de første utlysningene kommer om et år.

Av seniorrådgiver Frauke Muth, Innovasjon Norge

Romania er i økende grad attraktiv for utenlandske bedrifter og investorer. Landets relevans som marked ble tydelig i forrige uke da Romania fikk tildelt den nest største pengepotten etter Polen i en historisk EØS-samarbeidsavtale mellom Norge og Romania.

I den nye budsjettperioden vil landet få 4,5 milliarder kroner i støtte. Innovasjon Norge får forvaltningsansvar på nesten en femdel av beløpet – omtrent tre ganger så mye som i forrige periode.

– Avtalen er en følge av stort pågangsmot på den rumenske siden og mange gode prosjektresultater, påpeker Eli Bleie Munkelien, direktør for Business Partnerships i Innovasjon Norge.

– Det er et klart signal om at flere norske bedrifter bør benytte seg av mulighetene som avtalen gir i Romania. Men våre assosiasjoner til Romania er dessverre ofte preget av tabloide avisartikler og generell uvitenhet, sier Munkelien.

– Få er bevisste over at Romania har velutdannede flerspråklige arbeidstagere, konkurransedyktige priser, velutviklet internet-infrastruktur, lave levekostnader, høy livskvalitet og en andel kvinnelige arbeidstagere som ligger over EU-gjennomsnittet.

Viktig mulighet for norske selskaper

EØS-midlene er først og fremst der for å utjevne sosiale og økonomiske forskjeller i partnerlandene. Men de er også et viktig internasjonaliseringsverktøy som norske bedrifter kan benytte seg av for de baltiske og sentraleuropeiske landene. De gir en unik mulighet til å utforske markeder og legge fundamentene for strategiske partnerskap.

Som vi kunne lese i Dagens Næringsliv nylig, er Tomra en bedrift som med stor suksess har benyttet seg av disse mulighetene og som nå er markedsledende på i avfallssortering i Polen.

EØS-prosjektene handler også ofte om kunnskapsoverføring, særlig i de områdene der norske bedrifter har spesialekspertise. Dermed er det naturlig at de spør hva som blir gevinsten for dem.

– Læring går alltid begge veier, sier Anne Lise Rognlidalen, programleder for Green Industry Innovation-programmet i Romania.

– Det har også skjedd at en norsk partner oppdaget at den rumenske partneren hadde mye bedre kunnskap og kompetanse i et område og at overføringen faktisk skjedde i motsatt retning.

– Nøkkelen her er reelle partnerskap, sier Rognlidalen. – De aller fleste prosjektene med norske partnere i Romania vil resultere i langvarig samarbeid. Sånt skjer helt klart bare hvis begge parter ser en fordel i det.

6 av 10 prosjekter i Romania har hatt norske partnere i perioden som nå avsluttes. – Vi ønsker oss en tydelig økning i dette for den neste programperioden, sier Rognlidalen.

Til dette formålet organiserer Innovasjon Norge matchmaking med polske, rumenske og bulgarske bedrifter den 22. november i Oslo. Fokusområder er denne gangen avfallshåndtering, ren energi, energi effektivisering og sosialt entreprenørskap.

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: