Gå til innhold

Norsk næringsliv på høyde med nordiske naboer i innovasjonsaktivitet

7. oktober 2016

Den 19. oktober lanseres den nye utgaven av indikatorrapporten for det norske forsknings- og innovasjonssystemet.  Rapporten bekrefter tidligere resultater: Når det gjelder rapportert innovasjonsaktivitet ligger Norge på høyde med Finland, Danmark og Sverige.Forside Indikatorrapporten

Dette er viktig, fordi dette er land som normalt regnes som de beste i verden når det gjelder innovasjon.

Fra og med 2014-undersøkelsen har den norske delen av Community Innovation Survey vært gjennomført som en egen innovasjonsundersøkelse, separat fra undersøkelsen om forskning- og utvikling.

Denne endringen i innsamlingsmetode førte til at bedriftene rapporterte betydelig mer innovasjonsaktivitet, sannsynligivs fordi de nå er mer bevisst former for  innovasjon som normalt ikke regnes som tradisjonell forskning.

58 prosent av de norske foretakene rapporterer en eller annen form for innovasjonsaktivitet.  Tilsvarende tall for Sverige er 54 prosent, Finland 55 og Danmark 50. Forskjellene er godt innenfor feilmarginen.

Vi har tidligere argumentert for at mange internasjonale rankinger undervurderer norsk innovasjonsevne, blant annet fordi de ofte er basert på komposittindikatorer som ikke fullt opp fanger opp særegenhetene ved norsk næringsliv.

Den nye utgaven av indikatorrapporten gir en god oversikt over internasjonale rankinger av innovasjon, forskning, humankapital og konkurransekraft. Norges plassering varierer fra nr. 4 (FNs Human Development Index)  til nr. 114 (Global Competitiveness Report). Forskjellene viser blant annet hvor vanskelig det er å måle slike forhold, gitt alle de variablene som påvirker læring og omstillingsevne.

Norge har en godt utdannet befolkning som viser evne og vilje til innovasjon. Det er bra. Det innovasjonsundersøkelsen ikke klarer å fange opp er naturlig nok det økte behovet for omstilling gitt fallet i olje- og gassprisene. Å innoverer innenfor rammene av eksisterenede virksomhet er normalt lettere enn å overføre kompetanse til nye områder.

Indikatorrapporten 2016 vil bli lagt ut her.

Rapporten blir lansert på et seminar i Forskningsrådets lokaler i Oslo 19. oktober fra 13:00 til 16:00. Program og påmelding her!

Per M. Koch, Innovasjon Norge

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: