Gå til innhold

Vi er alle på redningslaget!

28. april 2016

Både nye og veletablerte bedrifter er viktige bidragsytere i en nødvendig omstilling av norsk økonomi og næringsliv.

Romskip ved asteroide.

Teknisk ukeblad skriver at transformatorene til norske Zaptec kan bli brukt
i et plasmabasert boresystem til kartlegging av mineraler, geologi og vannforekomster
på Mars, men også til søking etter liv nedi bakken. (Foto: Zaptec)

Av Mona Skaret, divisjonsdirektør vekstbedrift og klynger, Innovasjon Norge

Hvem skal redde Norge? spurte kommentator Joacim Lund i Aftenposten 22. april. Svaret er enkelt: Det skal vi alle! Bidragene er ulike, men alle er viktige.

Når vi diskuterer hva vi skal leve av fremover, setter vi altfor ofte etablert industri og gründere opp mot hverandre. Det er det ingen grunn til. Både oppstartselskaper og etablerte bedrifter har hver sine roller å spille i omstillingen av økonomien. Det handler om å ha to tanker i hodet samtidig.

Dynamikk og lang sikt

Det er godt dokumentert at oppstartselskapene tilfører mye dynamikk i økonomien ved å utfordre det etablerte. Det ser vi spesielt tydelig nå, hvor banebrytende teknologier og tankesett parkerer tidligere storheter og åpner opp for helt nye vekstselskaper.

Dette er også noe av grunnen til at økonomene i sine statistikker konkluderer med at oppstartselskapene skaper flest jobber på lang sikt. Det er bra og viktig for fremtiden!

Men det er også helt feil å avskrive det etablerte næringslivet som motor for innovasjon og omstilling. Vi skal selvfølgelig ikke holde liv i døende næringer. Men vi må løfte fram de selskapene som staker ut en ny kurs og fornyer seg innenfra, de som skaper ny vekst ved å flytte teknologi og kompetanse til fremtidsrettede løsninger og nye markeder. Her ligger nemlig det største vekstpotensialet på kort sikt.

En ny analyse om jobbskaping i høyvekstforetak som SSB har gjort for Innovasjon Norge, dokumenteter det.

Selv om vellykkede oppstartsselskaper – såkalte gaseller – har størst prosentvis vekst, er effekten på jobbskaping beskjeden på kort sikt. Høyvekstforetak eldre enn fem år har mer enn ti ganger så stor vekst i antall arbeidsplasser og tilsvarende verdiskaping, som fire-fem år gamle gasellebedrifter.

ssb-sysselsetting

Kort sagt: Gründerskap legger grunnlaget for fremtidig verdiskaping og eksport, mens innovasjon i mer modne selskap er mest effektivt når vi trenger å skape nye jobber raskt

Omstiller nå

Omstillingen av næringslivet pågår for fullt i hele landet. Norske bedrifter viser stor vilje og evne til å omstille seg. Etterspørselen etter risikoavlastning for å gjennomføre innovative prosjekter er stor.

Naturlig nok er omstillingslysten størst blant de bedriftene som har levert løsninger til olje- og gassnæringen. Og det er mange. Nordsjøen har vært vår inkubator og jobbskaper i snart 40 år.

Et eksempel er Stavanger-baserte F5 IT  som leverte avansert sensorteknologi til olje- og gassnæringen. De innoverte seg ut av oljeavhengigheten og har i dag to tredeler av sine inntekter fra andre bransjer.

Teknologien bedriften utviklet trengs i et av de heteste vekstområdene for tiden, nemlig smart automasjon og smarte byer.

Zaptec er en annen bedrift fra samme bransje, som har skiftet beite. Gjennom dristig innovasjon og markedstilpasning har de blant annet vunnet en kontrakt om å levere ladere til Renaults elbiler. Nå kartlegges det globale markedspotensialet, blant annet innen fornybar energi. Det kan være enormt.

Fort nok og dristig nok?

Mange småbedrifter gjør som F5 IT og Zaptec. Lean innovasjon er mantraet blant store bedrifter.

Men det er slett ikke sikkert at vi innoverer raskt nok eller dristig nok. Vi skal skape mange nye eksportarbeidsplasser de neste årene for å kompensere for bortfallet av oljeinntekter framover.

Mange av gründerne vi ser, kommer fra de etablerte bedriftene, ikke fra forskningsmiljøene. Ofte har de kimen til sin forretningside med seg fra sin gamle arbeidsgiver. Det er et paradoks! Hvor mange av gårsdagens vinnere gir utfordrerne og talentene i egen virksomhet den riktige dosen av armslag, risikovilje og ambisiøse krav?

Samtidig blomstrer oppstartscenen i Norge. Vi møter en ny type gründere som innoverer raskt og sikter høyt. Er det ikke nettopp dette etablert industri og store lokomotiver som Telenor, Statoil og Kongsberg trenger mer av: beslutningsevnen, ambisjonene, gløden og kundefokuset til de beste oppstartselskapene?

Trenger hverandre

Vi har nok gründere i Norge, men få som virkelig «tar av». De mest lovende gründerne etterlyser ikke bare risikokapital, men også kompetanse, ressurser og nettverk for å vokse og lykkes internasjonalt.

Denne kompetansen besitter våre aller beste bedrifter og klynger i stort monn. De har stått i den internasjonale konkurransen i mange år. De har bygd opp og de har bygd ned. Men de har lite kontakt med lovende gründere. Det bør vi gjøre noe med.

Det er ikke et enten eller. Gründerne og de etablerte bedrifter trenger hverandre. De store bedriftene trenger utfordrerne for å innovere raskere. Gründerne trenger de store bedriftene for å skalere og vokse. Og vi som nasjon trenger dem alle for å utvikle det næringslivet vi skal leve av de neste 40 åra!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: