Gå til innhold

Salget av bensin og andre petroleumsprodukter faller

12. april 2016

Her er en gladnyhet i møtet med klimakrisen: Forbruket av bensin går ned.

Av spesialrådgiver John Rogne, Innovasjon Norge

bensinlokk

Foto: Hemera

Den endelige statistikken over salg av petroleumsprodukter i 2015 er nå publisert. Samtidig har Statistisk sentralbyrå forbedret metoden og revidert tallene fra 2009 til 2014.

Nedgangen i samlet salg av petroleumsprodukter var 1,7 prosent fra 2014 til 2015, og det er femte året på rad med nedgang. Fra 2010 til 2015 er nedgangen 12,6 prosent.

petroleum

Salget av bensin til biler er redusert med hele 32 prosent siden 2009. I 2015 falt bensinsalget med 5,5 prosent.

Dieselsalget økte med 3,2 prosent i 2015, og har økt med 28 prosent siden 2009.

Salget av tyngre oljekvaliteter har falt tilbake. Spesielt nedgangen i salget av tunge fyringsoljer, viser at vi er inne i en god trend, med avtakende bruk av fossile petroleumsprodukter.

Summen av energieffektivisering og overgang til mer bruk av elektrisitet, varmepumper og bioenergi, har sammen med fornying av bilparken, bidratt til denne utviklingen.  Utviklingen i Norge skiller seg med andre ord ikke fra utviklingen i andre land, der salget også har falt.  Dette har bidratt til den sterke prisnedgangen på råolje siste året.

Men etterslep i statistikk og usikkerhet knyttet til siste måneders forbruksutvikling, bidrar til ekstra usikre prognoser. Det tar tid før rimelige pålitelige forbrukstall foreligger.

De høye oljeprisene vi lenge hadde, har bidratt til å redusere forbruket av petroleumsprodukter og fremme bruk og utvikling av alternative energikilder. Foreløpig ser det ikke ut til at prisnedgangen har snudd denne trenden. Forbrukerne legger antagelig forventede priser (som trolig er høyere enn dagens) til grunn for sine valg av energikilde, sammen med økt miljøbevissthet og forventninger om bruk av politiske virkemidler i samme retning. Dette kan tilsi at beslutninger om valg av energikilde, ikke ensidig baseres på den lave pris som gjelder nå.

Den nedgangen vi har hatt i både pris og forbruk av energiprodukter har bidratt til lavere konsumprisvekst og økt kjøpekraft internasjonalt. Dette styrker inntektsmessig grunnlag for forbruk av andre produkter og tjenester, noe som er spesielt ønskelig i dagens situasjon med generelt svak vekst.

SSB har mer om salg av petroleumsprodukter.

One Comment leave one →
  1. 26. februar 2019 17:02

    For every 100 men in leadership positions at the managerial level and above globally, there are fewer than 40 women in positions of a similar level. In Asia Pacific, the ratio falls to around 25 women for every 100 men. The average ratio of women to men in leadership positions in the Southeast Asian region is at 46 to 100. Overall, the level of women in leadership positions is low throughout the region, with the exception of the Philippines.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: