Gå til innhold

Svak utvikling i industriproduksjon og lønnsomhet

11. mars 2016

Svak lønnsomhet i de børsnoterte selskapene og fallende omsetning og -produksjon i de store internasjonalt rettede næringene er en indikasjon på at musklene til norsk næringsliv er svekket.

Av spesialrådgiver John Rogne, Innovasjon Norge

Vi registrerer en markert nedgang i lønnsomheten til de børsnoterte selskapene i 4. kvartal 2015. Driftsmarginen, som er driftsresultatet i prosent av driftsinntektene falt til 0,3 prosent, og  resultatgraden (ordinært resultat før skattekostnad i prosent av driftsinntektene) falt til minus 4,0 prosent. Dette er svakeste resultat siden 2002, og svakere enn under finanskrisen.  Utviklingen i disse to resultatstørrelsene er vist i figuren.

Figur over nøkkeltall for børsnoterte foretak

Det samlede underskuddet til de børsnoterte selskapene utgjorde 14 milliarder kroner i 4. kvartal. Omtrent halvparten av selskapene gikk med underskudd i 4. kvartal 2015. Ett år tidligere var denne andelen 43 prosent.

Det kom også januar tall for omsetnings- og produksjonsutvikling i industrien 7. mars. Disse viser at produksjonen i fastlandsindustrien var 6,3 prosent lavere enn for ett år siden (kalenderjustert).  Produksjonen til olje- og gassutvinning inkludert utvinningstjenester økte med 1,6 prosent, mens omsetningen falt med 19,7 prosent. Produksjonstallene viser volumutvikling mens omsetningsindeksen skal  vise utvikling i verdi. Fastlandsindustriens omsetning falt med 3,9 prosent fra januar i fjor.

De følgende figurer viser at det nå spesielt er store industribransjer som maskinindustri, bygging av skip og andre leverandører til petroleumsvirksomheten som nå har fallende produksjon. Papirindustrien som har vært igjennom en vanskelig periode med reduksjon over flere år, flater nå ut og øker litt.

Sammenlignet med EU landene er bildet vesentlig endret. Mens Norge rammes av svakere aktivitet innen petroleumsnæringen, har lave energipriser og lav rente stimulert europeisk industri, som vi ser av den siste figuren. Oppgangen har imidlertid ikke vært sterk i EU heller, og indeksene for de aller siste månedene kan tyde på fortsatt beskjeden vekst.

Svak lønnsomhet i de børsnoterte selskapene og fallende omsetning og -produksjon i de store internasjonalt rettede næringene er en indikasjon på at musklene til norsk næringsliv nå er svekket. Samtidig er omstillingsoppgaven større enn noen gang. Dette antyder en omstillingsutfordring som vil prege norsk økonomi i mange år. Både oljeprisutvikling spesielt og global vekst og utvikling generelt vil avgjøre hvor store omstillinger vi står foran og hvor krevende det blir å vinne nye markeder.

 

Slide1Slide2Slide3

 

 

 

 

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: