Gå til innhold

Fremtiden ligger i bioøkonomien

9. november 2015

Bioøkonomien betyr store muligheter for et norsk næringsliv i omstilling. Men det forutsetter at vi øker vår egen omstillings- og innovasjonstakt.

Av seniorrådgiver Frauke Muth, Innovasjon Norge

Bioøkonomi er produksjon og utnyttelse av biomasse til for eksempel mat, fôr, materialer, kjemikalier og energi. Norge har her alle forutsetninger for å konkurrere på det globale markedet. Sammenlignet med andre land ligger Norge i tetten når det gjelder råvaretilgang, næringsmessige tradisjoner, kunnskap og avansert teknologi.

Det ligger mange muligheter i norsk skog.

Det ligger mange muligheter i norsk skog. Foto: Thinkstock

I tillegg til å produsere og foredle biomasse kan de biobaserte verdikjedene gi grobunn for utvikling av leverandører av teknologi, tjenester og kunnskap som muliggjør effektiv og bærekraftig utnyttelse av biomassen.

Norsk næringsliv mangler bevissthet over markedsmulighetene

De fleste er enige om at omstillingen av norsk næringsliv fra olje og gass må være bærekraftig. Bioøkonomien er et næringsområde som bidrar positivt til alle de tre bærekraftdimensjonene: miljødimensjonen, hvor biobaserte produkter erstatter oljebaserte produkter, den sosiale dimensjonen, hvor næringen bidrar til løse samfunnsutfordringer som forurensing og energieffektivitet og – ikke minst – økonomisk lønnsomhet.

Til tross for bioøkonomiens potensial for å skape vekst og løse store samfunnsutfordringer er det ikke en sterk bevissthet for det i norsk industri ennå.

Økt oppmerksomhet for bioøkonomi på Zerokonferansen

Zerokonferansen, som ble avholdt i Oslo nå nylig, viste tydelig at bioøkonomien i Norge har fått økt internasjonal oppmerksomhet, sier Krister Moen i Innovasjon Norges Bærekraftsdivisjon. Bioøkonomi har vært et tema på Zerokonferansen allerede i noen år. Men denne gangen sto de store internasjonale navnene på programmet.

Internasjonale investorer og viktige representanter for bionæringene var til stede, som for eksempel Gunter Pauli, internasjonalt anerkjent næringsutvikler innenfor bioøkonomi, som viser at man kan skape store verdier på andres avfall.
Vi fikk høre om spennende eksempler som kompostering av bleieavfall for fruktplantasjer, eller hvordan kaffeavfall kan benyttes som råvare i raffinering til en rekke ulike produkter. Det er bare kreativiteten som setter begrensninger, det som for noen ansees som avfall er for andre en viktig ressurs, sier Moen.

Et fokusområde

Sesjonen om bioøkonomi vakte stor oppmerksomhet ved å vise utviklingscase fra hele Europa og Innovasjon Norge delte her sine tanker om bioøkonomi. Dette vil kanskje også hjelpe til å bygge en allmenninteresse for bioøkonomi i Norge? I hvert fall fikk deltagerne stort påfyll av kunnskap, og for Innovasjon Norge var dette en god arena for deling, mener Moen.

Han forteller at bioøkonomi er blitt et viktig fokusområde for Innovasjon Norge. «Vi foreslår bioøkonomien som et strategisk satsingsområde og ønsker et klart signal fra departementene for å komme i gang og bli en offentlig akselerator for utviklingen av bioøkonomien».

Hva skal til for utløse potensialet?

Vi har allerede gode virkemidler for å hjelpe bedrifter som ønsker å satse på bioøkonomien. Nå må vi bedre synliggjøre mulighetene som ligger i bioøkonomien for de ulike næringsaktørene. Vi må både fremme innovasjon både i etablerte bedrifter og nyetableringer, sier Sigridur Thormodsdottir, som leder Innovasjon Norges avdeling for biobaserte industrier.

Verdikjedene i bioøkonomien går ofte på tvers av tradisjonelle, og vi bruker ny teknolog i produksjon og foredlingsprosesser. Vi ser en positiv utvikling, men trenger flere gode prosjekter, mener hun.

Bioøkonomi vil spille en stor rolle for regional omstilling

Norsk satsing på bioøkonomi vil ta ulike former i regionene. Utnyttelse av biobaserte råvarer vil skje i det minste delvis hvor biomassen oppstår. Klyngene vil spille en sterk rolle her, og distriktene bør utvikle helt nye strategier basert på regionale styrker og for samarbeid på tvers av hele landet. Så vil fremtidens skogbaserte næringer kanskje jobbe tett sammen med fiskeoppdrett.

Det snakkes mye om fremtidens nye forretningsmodeller og verdikjeder. Hva om de ligger i norsk hav, skog og jord? For at Norge skal kunne utnytte sine sjanser på best mulig måte må vi skynde oss.

Les også “What we can learn from the German Energiewende», som argumenterer at omstillingsprosjekter trenger en sterk forankring i samfunnet.

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: