Gå til innhold

Produktivitet og human kapital

24. oktober 2015

Produktivitet er et kaldt og teknisk komplisert begrep som likevel beskriver grunnlaget for noe så varmt og viktig som velferd. Forutsetningen for og kjernen i produktivitetsbegrepet er også det skjøreste vi har – arbeidet i form av human kapitalen. Hvordan dyrke menneskets ønske om å yte og vilje til å prestere?

Foto: ThinkstockPhotos

Foto: ThinkstockPhotos

Av spesialrådgiver Astrid Langeland, Innovasjon Norge

I løpet av 100 år har Norge gått fra å være et relativt fattig land med fiskere, leilendinger og tømmerhoggere til å bli et av verdens aller rikeste land. Oljen har selvfølgelig en del av æren, men produktivitetsvekst er den viktigste nøkkelen til å forstå økonomisk utvikling i Norge hevder professor Erling Røed Larsen ved Handelshøyskolen BI.

Produktivitet skapes av mennesker mellom mennesker

Norges utvikling er ikke bare flaks, det er ferdighet også. Den norske ferdigheten handler ifølge Røed Larsen om at vi er kolossalt produktive. Norges produksjon av varer og tjenester har tidoblet seg gjennom 100 år. I Norge leverer vi nå til sammen 3,7 milliarder arbeidstimer i året.

Det er disse arbeidstimene som gjør alt som skal gjøres. Uten arbeidstimene hadde Norge stoppet opp, hevder BI-professoren i den populærvitenskapelige boka ”Penger” fra 2012.

Ifølge Røed Larsen er produktivitet noe som skapes av mennesker mellom mennesker. Kilden til produktivitet ligger antakelig i ønsket om å yte og i viljen til å prestere.

5 kilder til produktivitet

Fysisk kapital er åpenbart viktig for produktivitet – infrastruktur, fabrikker, maskiner, traktorer, roboter og lignende. I tillegg til fysisk kapital har Erling Røed Larsen identifisert fem sentrale kilder til produktivitet som han hevder kan forklare Norges økonomisk suksess – og også er håpet for Norges framtid:

  • Humankapital: Det viktigste er hva som er i hodet, hendene og føttene. Humankapital kan forbedres gjennom praksis (lære ved å gjøre) og formell utdanning.
  • Teknologi: Ny teknologi er i seg selv ikke tilstrekkelig til å øke produktiviteten, den må også tas i bruk. Det krever kompetanse og endringsvilje.
  • Arbeidskultur og normer: Kulturen for å ville yte og ta i bruk ny teknologi varierer, men kan videreutvikles.
  • Incentivsystemer: Ulike måter å belønne innsats på, har ulike effekter. Belønningssystemer handler ikke bare om penger, men også om ære, anerkjennelse, berømmelse og stolthet er noen eksempler.
  • Samfunnsstruktur og organisering: Ulike bedrifter og samfunn organiserer seg på forskjellige måter. Det er f. eks stor internasjonal interesse for den skandinaviske modellen for å organisere samfunnet på.

Ledelse og arbeidsmiljø

Nyere forskning er opptatt av betydningen av bedriftsledelse og generelt arbeidsmiljø for produktivitet.

Det nordiske arbeidslivet med sine flate og egalitære virksomheter er vist å ha spesielt gode forutsetninger for læring og innovasjon. Dette skyldes ikke minst, engasjerte og fleksibel arbeidstakere, evnen til å mobilisere tillit og deling av uformell og taus kunnskap i utviklingsprosesser. Autoritære og hierarkiske strukturer får imidlertid medarbeidere til å holde kunnskapen for seg selv.

Dette er myke verdier som det har tatt generasjoner å bygge og som det er vanskelig å kopiere og kanskje er et av Norges største og varigste konkurranse fortrinn.

I mindre grad har det vært oppmerksomhet rundt at også mobilitet og riktig allokering av human kapitalen er viktig for økt produktivitet da «rett mann på rett plass» gir best utnyttelse av den enkeltes ferdigheter og kompetanse.

Les også: Produktivitetsutvikling er viktig for velstandsnivået i Norge

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: