Gå til innhold

Norge – et enda bedre gründerland!

12. oktober 2015
Foto: Agnete Brun

I dag har Norge for første gang fått en omforent Gründerplan! Regjeringen har satt seg mål om å gjøre Norge til et enda bedre gründerland. De har invitert bredt for å få gode innspill og laget en retning som vil prege ambisjoner og konkrete initiativ  inn i et landskap hvor Norge trenger gründere mer enn noen gang de siste 100 årene.

Noen vil si at det var på tide -at Norge ligger langt bak i denne konkurransen. Jeg vil si tvert om. Vår største inkubator de siste førti årene har vært Nordsjøen. Og, Norge er allerede i dag et fantastisk land å gründe i – men vet vi det? Setter vi pris på det? Vi er verdens tryggeste land å feile i, nå er det på tide at vi både anerkjenner og griper omstillingsmulighetene. Med tiltakene som kommer ut av denne planen vil vi bli et enda bedre gründerland.

La meg fortelle deg om mitt personlige utgangspunkt for å ta dette optimistiske perspektivet:

Rett ut fra skolebenken som IT-ingeniør startet jeg min første bedrift. Det ble et skole-eksempel på en «proud failure» -jeg lærte masse, aller mest om timing. Og jeg slapp unna arrogansen som kan følge med når alt man gjør blir vellykket. Men selve etableringen var enkel –det krevde ingen jurister eller dyre konsulenter.

De neste 15 årene jobbet jeg med intraprenørskap i Norsk Hydro. Denne fasen ga meg overbevisningen om at norsk samarbeidskultur er genial for å få til innovasjon! Uansett utdanning eller plassering i organisasjonskartet har både konstruktive og kritiske røster stemmerett. Norsk mangel på respekt for autoriteter som ikke tilfører verdi, og de manglende barrierene mellom fagdisipliner skaper et perfekt utgangspunkt for samarbeid og innovasjon! Og de fleste er opptatt av det store bildet!Etter intraprenørskapsperioden begynte mine 10 år som entreprenør, sammen med geniale gründere. Årene med oppstartsbedrifter lært meg masse om de fantastiske mulighetene Norge kan by på: Det unike innovasjonsprogrammet «OFU/IFU» hvor Innovasjon Norge sørget for å koble oppstartsbedriften vår med en krevende storkunde. Det var starten på utvikling av en løsning som ble en bransjestandard for personalstyring i helsesektoren. En annen fantastisk oppdagelse var hvor lett det var å få seniorer med erfaring og nettverk til å hjelpe til – bare man hadde mot til å spørre. Og skal jeg velge en observasjon til: Assosiasjonene utlendinger har til Norge har vært en fordel enten vi har lett etter partnere, skal selge løsninger eller inviterer utlendinger med spisskompetanse inn i bedriften. Lista over norske fortrinn på den globale oppstartsscenen kan gjøres mye lengre, noe internasjonale sammenligninger av hvor lett det er å gjøre business dokumenterer, tillitsnivå i forretningslivet i Norge, demokratisk stabilitet, tilgang på gode teknologer, nordmenns interesse for å teste nye løsninger osv.

Nå skal gründerplanen løfte Norge enda et hakk! Norske gründere kan juble i dag!

Prosessen med å skape Gründerplanen har engasjert mange! Innovasjon Norge hadde et fantastisk godt utgangspunkt med alle Drømmeløft-seansene som ble avholdt våren 2015. Innspill herfra har vi tatt med oss videre inn i dialogen med departementet. Videre har nærmere 100 personer vært involvert i innspillsseminarer – en stor takk til dere som har stilt opp!

Er så resultatet en innnertier?

Du som er genuint opptatt av å skape best mulig rammevilkår for den norske oppstartsscenen vil kanskje ønske deg mer enn det du finner i dokumentet. Mange av innspillene har pekt på behovet for å skape skatteincentiver på linje med de beste i andre land. Mange har vært opptatt av å sikre likestilling mellom investeringer i fast eiendom og oppstartsbedrifter. Mange har ønsket seg mer konkrete løsninger for å styrke mulighetene for sosialt entreprenørskap.

Både Gründerplanen og forslaget til statsbudsjettet for 2016 går i riktig retning, på flere områder med solide skritt:

  • Totalt har den økte satsingen gitt både nye virkemidler og økte rammer: 150MNOK mer til etablerertilskudd, 100MNOK til matchingordninger for bedrifter som er forbi etablerertilskuddfasen men ennå ikke er «investor ready». 30MNOK til et nytt program «Møteplasser for vekst», som skal bringe mer kompetent kapital på banen. Og det er mer jubel i rene penger, eksempelvis økningene i innovasjonslån og tilskudd for innovasjon i samarbeid.
  • Satsing på kompetanse og hjelp til å komme videre fra forskning til innovasjon gjennom økte rammer til FORNY (90MNOK) og IdéLab (10MNOK).
  • Satsing på flere kvinnelige gründere og mobilisering av ressurssterke potensielle entreprenører med annen kulturbakgrunn.

Dette er godt nytt! Dette vil gjøre Norge til et enda bedre gründerland. Og det er en start, en god start.

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: