Gå til innhold

Sysselsettingen i industrien går ned

8. juni 2015

Spesialrådgiver John Rogne i Innovasjon Norge presenterer siste utgave av rapporten om norsk eksport og handel.

Container-havn

Photo: bugphai

Eksportutviklingen

Norsk fastlandseksport økte med 3,8 prosent i april og har så langt i 2015 økt med 5,7 prosent fra samme periode i fjor. Det er spesielt verkstedindustrien og produsenter av aluminium som har økning i eksporten.

Oppgang i EU, svakere utsikter for Norge

Mens veksten i USA skuffet, med minus 0,7 prosent i 1. kvartal, har utsiktene for europeisk økonomi det nærmeste året er blitt bedre, og Europakommisjonen har oppjustert sine prognoser i mai. Etter en avmatting våren 2014, tok veksten i EU seg opp mot slutten av 2014. De siste indikatorer og statistikk bekrefter tiltakende vekst.

Det er tre faktorer som nå stimulerer veksten. Først fallet i oljeprisen, som gir lavere energikostnader, og dermed også økt kjøpekraft.  Investeringene henger imidlertid fortsatt etter. For det andre understøtter politikken i større grad veksten. Spesielt har pengepolitikken med nedsetting av styringsrente og tilførsel av likviditet (QE), bedret kapitaltilgangen. For det tredje har euroen falt og gitt økt kostnadsmessig konkurranseevne til bedrifter som konkurrerer med utenlandske bedrifter. Det er også ventet at svakere euro bidrar til å heve importprisene, og redusere deflasjonstrusselen.

Veksten i industriens produksjon flater ut

Statistisk sentralbyrås siste konjunkturbarometeret for industri og bergverk for 1. kvartal 2015 viser at veksten i industriens produksjonsvolum flatet ut i 1. kvartal 2015. En årsak er redusert aktivitet hos produsenter av investeringsvarer, og spesielt leveranser til olje og gassektoren. Det er nedgang i produksjonen for maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer, maskinreparasjon og –installasjon.

Industrilederne melder om nedgang i samlet industrisysselsettingen i 1. kvartal, og det er innen investeringsvarer og konsumvarer den går ned. Automatisering og strukturendringer bidrar til reduksjon i næringsmiddelindustrien. Sysselsettingen har økt innen innsatsvarer, og dempet nedgangen i totaltallene.

Utsiktene er negative

Den generelle bedømmelsen av utsiktene for 2. kvartal er negative og på sitt laveste siden 2. kvartal 2009. Vedtatte investeringer nedjusteres, og det ventes at både sysselsetting og ordrebeholdning vil falle. Utviklingen preges spesielt av at produsenter av investeringsvarer gir en svak bedømmelse av utsiktene for 2. kvartal. Produsenter av innsatsvarer og konsumvarer er mer positive, men det hindrer ikke at samlet sysselsetting ventes å falle.

Norsk PMI for mai signaliserer også svakere utvikling i norsk økonomi (PMI er en indikator som viser aktivitetsendringer i industrien).

Mer om dette i siste utgave av Innovasjon Norges rapport om eksport og handel!

 

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: