Gå til innhold

Verdensøkonomien, en kort oppdatering

30. mars 2015

Fallet i oljeprisene er en kraftig stimulans som gir økt kjøpekraft globalt.

Globus med voksende tre

Illustrasjon: ririe777

Innovasjon Norge har lagt frem en ny rapport om norsk økonomi, handel og eksport. Full rapport er tilgjengelig her. Under følger en kort oppsummering.

Ved seniorrådgiver John Rogne, Innovasjon Norge

Eksporten

Sammenlignet med februar i 2014, falt samlet vareeksport med 14,5 prosent i februar og i de to første månedene er nedgangen 17,1 prosent.

Holder vi skip, råolje og naturgass utenom, og bare ser på fastlandseksporten var det, sammenlignet med februar 2014, en nedgang på 3,5 prosent. For de to første månedene er nedgangen 0,6 prosent.

Norsk økonomi

Etter nærmere to år med nær trendvekst rundt 2,25 prosent kom det et omslag til svakere vekst i andre halvår i fjor.

BNP Fastlands-Norge økte fra 2. til 4. kvartal med 1,5 prosentregnet regnet i årlig rate. Fra 2013 til 2014 var veksten for Fastlands-Norge 2,3 prosent. Det samme som i 2013.

Det var redusert etterspørselen fra petroleumsnæringen sammen med en beskjeden utvikling i det private konsumet som dro ned veksten mot slutten av 2014.

I Økonomiske analyser 1/2015, påpeker Statistisk sentralbyrå at  omstillingsevne har vært og vil fortsatt være en viktig for velstand og økonomisk vekst.

De oljedrevne omstillingene har i hovedsak vært en behagelig prosess der alle involverte har høstet fordeler, fordi lønn og andre betingelser har vært bedre i oljerelaterte næringer enn i jobber som ble forlatt, delvis gjennom utdeling av grunnrente til de ansatte. Omstillingene i motsatt retning vil neppe gå like lett.

Utlandet

18.mars 2015 kom OECD med sin oppdatering («Interim Economic Assessment») av prognosene som ble gitt i siste Economic Outlook i november. Her justeres anslagene for global vekst i 2015 og 2016 for første gang på lang tid opp.

Det er veksten i eurolandene og India som justeres opp, mens den justeres ned for Storbritannia, Canada, Kina og Brasil. Anslaget om 3,1 prosent vekst i USA i 2015 beholdes, selv om det har kommet konjunkturindikatorene har variert.

Fallet i oljeprisene er en kraftig stimulans som gir økt kjøpekraft. For USA likestiller OECD denne stimulansen med en skattelette på 90 USD per måned for gjennomsnittsfamilien, tilsvarende 8-9000 kroner på årsbasis (fra 2014 til 2015).

Den store private bankgruppen CitiBank justerte også sine prognoser nå i slutten av mars. De justerer ned de globale vekstanslagene for 2015, i forhold til de de ga for seks måneder siden, og venter nå 2,9 prosent global vekst (nedjustert fra 3,3). For USA nedjusterer Citi veksten ned fra 3,3 til 3,1 prosent, og de nedjusterer også for Storbritannia, Korea og Australia. Noen mindre økonomier som Sør-Afrika, Tyrkia og Venezuela justeres markert ned. Citi oppjusterer vekstanslagene for eurolandene og Japan, og størst oppjustering får Sverige.

CitiBank venter nye rentereduksjoner i Australia, Japan, Norge, Sverige og BRIC- landene og flere framvoksende økonomier. De tror at FED (USA) vil vente til slutten av året med sin første renteheving, og at inflasjonen i USA snart vil komme ned i null. Citi tror dollaren vil nå 9 kroner mot slutten av året, og at euroen vil svekkes enda mer mot USD (slik at eurokursen kan komme ned til rundt 8,25 NOK).

Klikk her for å laste ned rapporten

One Comment leave one →
  1. 6. mars 2019 13:37

    Female Leaders Shape Healthcare
    When you walk into the room you know you are surrounded by very intelligent, strong and fiercely dynamic women.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: