Gå til innhold

Hvis du ikke klarer å endre deg uten IT, klarer du ikke å endre deg med IT heller

20. mars 2015
Computer

Illustrasjon: Ellagrin

Denne uka kickstartet Sanner og Chaffey arbeidet stortingsmeldingen Digital Agenda. For å få innspill i starten av arbeidet inviterte de med 12 taleføre mennesker fra næringsliv, offentlig sektor, organisasjonene og akademia til speed-date.

Her er mine tre råd.

Av Mona Skaret, direktør for vekstkraftige bedrifter og klynger i Innovasjon Norge

1 Hvis du ikke klarer å endre deg uten IKT, klarer du ikke å endre deg med ikt heller

I ti år har vi snakket om at IT-prosjekter feiler fordi vi vi legger for mye vekt på teknologi og for lite på mennesker og organisasjonsutvikling. Nå er det på tide at vi slutter å prate.

Begynn å stille krav til offentlige virksomheter som vil ha penger til sine IT-prosjekter om at de må dokumentere endringsevne før de får tildelt millioner over statsbudsjettet.

Mange offentlige virksomheter bruker allerede service design, lean og andre verktøy for å endre praksis. Vi vet at det er mulig å utrette «små mirakler» for brukerne og redusere interne kostnader ved å jobbe smartere. Se bare hva Utlendingsdirektoratet, Politiet og Utlendingsnemda fikk til uten tunge IT-investeringer.

Selv tar vi mål av oss til å redusere saksbehandlingstiden på et av våre tilskudd til gründere fra 60 til 4 dager. Etterpå – når vi har begynt å jobbe mer likt og kundevennlig – vil vi ta i bruk nye digitale løsninger som effektiviserer flyten internt og åpner for selvbetjening.

2 La næringslivet være en del av løsningen

Norge trenger flere ben å stå på. Vi har vanvittige muligheter innen IKT hvis vi vil og tør. Vi kan bli best på avansert anvendelse av IKT i etablerte sektorer og virksomheter. Både innen offentlig forvaltning, medisin, utdanning og velferd har vi avanserte brukere og dyktige teknologileverandører. Vi trenger ikke finne opp helt banebrytende, disruptive teknologier. Det holder å bli best til å ta dem i bruk.

Offentlig sektor trenger pushet fra bedrifter som jager etter løsninger som virker og samtidig ser en mulighet til å tjene penger. De bidrar til at ny kunnskap, smarte løsninger og nye arbeidsformer spres raskere. Men slipper vi dem til?

La oss sammen se på hvordan offentlige anskaffelser kombinert med virkemidler fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge kan fremme innovasjon, heller enn å bremse små og store bedrifter med fremtidsrettede løsninger.

3 Slutt å tro at alle er så spesielle i vårt lille land.

«Vi er så spesielle, det vil bare ikke fungere her». Jeg har hørt det utallige ganger som ekstern konsulent og som leder i offentlig sektor. Men jeg blir mer og mer sikker på at det er en sykdom forårsaket av for mye penger.

Det handler ikke om å kopiere blindt det en annen sektor eller et annet sykehus har gjort. Det handler om å sette brukeren i sentrum, bruke standardløsninger så langt det rekker og deretter bruke skreddersøm på det som gjenstår.

Det er fristende å lage skreddersydde systemer. Men ofte blir prosjektene komplekse og vi ender med å bygge systemer «rundt» en utdatert praksis i stedet for å tilpasse og forenkle egne prosesser først. Og vi glemmer at utviklingskostnadene  bare utgjør en brøkdel av den totale regningen.

Det er når den lille offentlige IT-avdeling skal forvalte og videreutvikle flere skreddersydde fagsystemet som ikke snakker sammen at problemene virkelig begynner.

Vi ender med å bruke altfor mye av IT-budsjettet til å justere systemene i tråd med nye krav i tildelingsbrevet eller lovverket, samtidig som vi er forhindret fra å ta i bruk moderne analyse, samhandlings- og selvbetjeningsløsninger.

Mona Skaret

Mona Skaret (foto: Innovasjon Norge)

Å tenke standard og gjenbruk før skreddersøm gjelder på alle nivå. Ikke bare i valg av IT-løsninger. Når en virksomhet har utviklet noe bra, må vi skalere og gjenbruke. Vi piloterer oss ihjel.

Og helt til slutt. Hvorfor ikke kopiere de som er best på innovasjon: Think big, start small, fail fast.

Les mer om arbeidet med digital agenda her.

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: