Gå til innhold

Norsk økonomi møter en ny virkelighet

2. februar 2015

I Innovasjon Norges siste rapport om norsk eksport og handel kommer det tydlig frem at både verdensøkonomien og den norske økonomien står foran en del meget alvorlige utfordringer.

Made in Norway

Illustrasjon: Aquir/thinkstock

Av spesialrådgiver John Rogne, Innovasjon Norge

Svak vekst i verdensøkonomien med unntak for USA

Verdensbanken, som har fokus på de nye vekstlandene og utviklingsland, kom med sin siste halvårlige «Global Economic Prospects» 13. januar 2015.

Prognosen for global vekst kuttes igjen, og verdensøkonomien er nå altfor avhengig av fremdriften fra en motor: USA. Det er påtrengende behov for flere motorer som kan dra opp veksten i verdensøkonomien i dagens usikre situasjon.

Verdensbanken venter nå at veksten i den globale økonomien blir 3,0 prosent i 2015 og 3,4 prosent i 2016. Nedjustert fra 3,3 og 3,5 prosent i anslagene et halvt år tidligere.

I sin oppdatering av prognosene 19. januar, påpeker IMF (International Monetary Fund) at veksten globalt vil bli stimulert av lavere oljepris, som i stor grad har sin bakgrunn i økt tilbud. Det er imidlertid flere andre forhold som veier ned, slik at veksten likevel justeres ned fra prognosen i oktober.

Det er spesielt Kina, Russland, eurolandene, Japan og de oljeproduserende landene som nedjusteres. USA er den eneste store økonomien der veksten justeres opp.

IMF ser også flere risikofaktorer som truer veksten. Dette er også knyttet til forhold i finansmarkedene, som følge av lavere energi- og råvarepriser og virkninger av eventuell renteøkning i USA.

Norsk industri møter redusert ordretilgang

28.januar 2015 publiserte Statistisk sentralbyrå konjunkturbarometeret for industri og bergverk for 4. kvartal 2014. Dette viser at veksten i industriens produksjonsvolum stanset opp i 4. kvartal.

Det er redusert ordretilgang og fallende ordreinngang for produsenter av investeringsvarer som drar bildet mest ned, og den generelle bedømmelsen av utsiktene for 1. kvartal er dalende for disse produsentene.

Industrisysselsettingen gikk noe ned i 4. kvartal. Færre ansatte innen produksjon av konsumvarer trekker ned, mens økning innen innsatsvarer demper nedgangen.

Last ned desember-rapporten for norsk eksport- og konjunkturutvikling for en mer detaljert presentasjon av utviklingen!

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: