Gå til innhold

Norge må forberede seg på en kraftig konjunkturnedgang

9. januar 2015

John Rogne presenterer den siste eksport- og konjunkturrapporten fra 2014.

Av spesialrådgiver John Rogne, Innovasjon Norge

Norsk økonomi

Norge må forberede seg på en kraftig konjunkturnedgang. I «Økonomiske analyser» 4. desember sier Statistisk sentralbyrå at vi må regne med at veksten blir mye svakere. Kraftig nedgang i oljeprisen gjennom høsten vil forsterke fallet i petroleumsinvesteringene framover.

SSB legger i sin reviderte prognose til grunn at konjunkturnedgangen blir kraftig men tror ikke at den blir langvarig. Dette er basert på at oljeprisen ikke blir vesentlig lavere enn 70 USD og at den gradvis øker mot 80 USD i 2017. (side 68 i månedsrapporten).

Dette kan virke optimistisk nå og usikkerheten rundt dette er naturlig nok stor.  Dersom tilsvarende prognose var presentert for få måneder siden ville den antagelig blitt stemplet som pessimistisk.

Internasjonal økonomi

Den lave oljeprisen kan være et signal om at global vekst og dermed også etterspørsel etter energi er svakere enn prognostisert. Veksten er flere steder svak og avtakende.

Det store lyspunktet er og har vært USA, der veksten fortsatt er god. Med få unntak er utviklingen i Europa svak. Det går litt bedre i Japan. Det kommer meldinger om avtagende vekst i de nye vekstøkonomiene. Lyspunktet her er India der veksten tiltar, mens vekstmomentet avtar i Kina.

Den lave oljeprisen kan også være en stor stimulans for økt vekst i forbrukslandene, dersom innsparingen brukes til økt forbruk og økte investeringer. For oljeprodusentene og de som har lånt til marginale prosjekter hos disse er lav oljepris naturlig nok en utfordring.

Klikk her for å laste ned rapporten!

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: