Gå til innhold

Korrupsjon – en kynisk, kalkulert risiko?

5. desember 2014

Korrupsjon forstyrrer samfunnsstrukturer, og gjør både folk og bedrifter til lovbrytere. Hvorfor fins korrupsjon fortsatt?

Forretningsmann som prøver å gjemme penger.

Den internasjonale antikorrupsjonsdagen er den 9. desember. Transparency International Norge lanserer ny veileder i Oslo 16. desember. (Illustrasjon: thinkstock)

 Av spesialrådgiver Trude Andersen, Innovasjon Norge

Egen vinning og få konsekvenser

Grådighet og små sjanser for å bli tatt er de vanligste grunnene. Dette fant vi ut i en undersøkelse vi gjorde sammen med Transparency International Norge (TI)  i år.

Grådighet driver korrupsjon. Grådighet på inntekter og andre fordeler en ellers ikke skulle hatt. Og når det i tillegg er små sjanser for å bli tatt, kan korrupsjon være et rasjonelt valg for noen som ønsker rikdom, status og berømmelse.

Media viser det samme bildet. Store, mektige selskaper kommer seg gjennom korrupsjonsskandaler uten synlige riper i lakken, og sjefene deres er like velkommen i det gode selskap og like aktuelle for andre toppjobber trass i både krass kritikk og siktelser fra Økokrim.

Men verden er i endring. Undersøkelsen viser en svak, men tydelig trend at kunnskap og bevissthet om korrupsjonsrisiko øker. En kalkulert risiko kan slå feil når nye lover håndheves og kravene til åpenhet og innsyn blir strengere.

Norske bedrifter stiller uforberedt

Norske bedrifter er ikke tilstrekkelig forberedt på korrupsjonsrisiko. Undersøkelsen ble rettet mot norske små og mellomstore bedrifter. Den viser lav bevissthet om korrupsjonsrisiko, og resulterer i at uvitenhet også scorer høyt.

To tredeler dropper også å vurdere korrupsjonsrisikoen når nye forretningsmuligheter byr seg. At store bedrifter også sliter med å mestre korrupsjonsrisiko kan vi lese om i de fleste av landets aviser.

Den som intet våger, intet vinner

For å lykkes må bedrifter mestre et globalt risikobilde som korrupsjon er en del av. Korrupsjon gir uforutsigbarhet og ulike konkurransevilkår. Og, som sagt, korrupsjon forstyrrer samfunnsstrukturen og gjør folk og bedrifter til lovbrytere.

Næringsvirksomhet innebærer å ta risiko. Den som intet våger, intet vinner, sier vi. Noen tar steget fra fast jobb til en gründertilværelse, noen investerer og utvikler ny teknologi mens andre igjen prøver seg i markeder utenfor Norges grenser.

Innovasjon Norges kunder er helter som våger. Vårt mandat er å avlaste risiko med kunnskap og finansiering både for dem som vil satse med små skritt i lokalmarkedet og for de som vil ta det store spranget ut i den store verden.

Kunnskap og nettverk er løsningen

Det er mulig å mestre korrupsjonsrisiko. Det er mulig fordi informasjon, verktøy og nettverk er tilgjengelig, tilgjengelig for alle.

Innovasjon Norge byr på en enkel innføring med lenker til relevante kilder og verktøy (se nedenfor). Her er det også en lenke til bedriftsundersøkelsen.

Neste uke lanserer TI Norge en oppdatert veileder for utvikling og implementering av et profesjonelt og effektivt antikorrupsjonsprogram. Med utgangspunkt i disse ressursene på nett kan enhver virksomhet få dekket sitt kunnskapsbehov om korrupsjon.

I tillegg til kunnskap og verktøy er det behov for et nettverk. Gjennom Innovasjon Norge og utenrikstjenesten kan norske bedrifter få tilgang til andres erfaringer og noen å sparre med. Vi bistår norsk næringsliv i utlandet, blant annet gjennom å etablere gode møteplasser og å ta opp relevante tema, som for eksempel erfaringer med å bli utsatt for korrupsjon.

Kampen mot korrupsjon er ikke over

Trude Andersen

Trude Andersen (foto: Innovasjon Norge)

Korrupsjon kan være fristende når gevinsten er stor og sjansene for å bli tatt er små. Men trenden er klar. Stadig strengere lover blir fulgt opp med stadig bedre overvåkning og etterforskning.

Men når kunnskapen øker, vil også sjansene for å bli tatt bli større og fristelsen bli mindre. Derfor markerer vi antikorrupsjonsdagen og deltar i Transparency International Norge sitt viktige arbeid.

Les mer på Innovasjon Norges nettsider: Hvordan møte korrupsjonsrisiko i utlandet?

Denne bloggposten publiseres i anledning den internasjonale antikorrupsjonsdagen 9. desember og Transparency International (TI) Norges lansering av ny veileder i Oslo 16. desember.

Følg Trude på twitter!

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: