Gå til innhold

Norsk eksport og konjunkturutvikling – en oppdatering

26. september 2014

Nå kan du laste ned en ny utgave av Innovasjon Norges månendtlige rapport om norsk handel og konjunkturutvikling.

Av spesialrådgiver John Rogne, Innovasjon Norge

LNG tanker (foto: Ole-Gunnar Rasmussen)

LNG tanker (foto: Ole-Gunnar Rasmussen)

Internasjonal utvikling

Det internasjonale bakteppet for norske bedrifter er fortsatt preget av svak vekst og usikkerhet. OECD kom med en oppdatering (og nedjustering) av sine prognoser i et «OECD Interim Economic Assessment» 15. september. Den svake veksten gjør at arbeidsmarkedet fortsatt forblir preget av høy ledighet, spesielt i eurolandene.

Det er blitt større forskjeller mellom de store økonomiene. Bedringen synes å ha solid grunn i USA, og fortsatt vekst rundt trend i Japan og Kina, men generelt preges også Asia av svakere vekst. Euroområdet skiller seg spesielt negativt ut og det ser ut til at veksten vil forbli svak den nærmeste tiden. Brasil har hatt et tilbakeslag, og det er foreløpig bare ventet en langsom oppgang.

De aller ferskeste globale PMI indeksene viser økning, og det er nå tjenester (bank, finans forsikring etc.) som drar opp, mens tradisjonell industri synes å ha svakere utvikling.

Norsk økonomi

Statistisk sentralbyrå kom med en ny utgave av «Økonomiske Analyser»/«Konjunkturtendensene» 4. september. SSB er mer optimistiske enn de fleste når det gjelder utviklingen i petroleumsinvesteringene. De legger til grunn en moderat nedgang i 2015 (minus 1,3 prosent i 2014 og minus 7,5 prosent i 2015) og tror det kan bli økning igjen i 2016. De påpeker at rapporteringen er slik at investeringer som ikke er besluttet heller ikke er meldt inn til statistikken. Dette gjelder blant annet Johan Sverdrup feltet, der de venter betydelige investeringer framover.

Fersk statistikker viser at det nå er bygg- og spesielt anlegg sammen med økt privat forbruk som drar aktiviteten opp innenlands.

Last ned hele rapporten her! (PDF)

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: