Gå til innhold

Skuffende økonomisk utvikling i EU-landene, mens norsk eksport øker

2. september 2014

Innovasjon Norges månendtlige rapport om eksport- og konjunkturutviklingen er klar. Her er de viktigste utviklingstrekkene.

Av spesialrådgiver John L. Rogne, Innovasjon Norge

Made in Norway

Illustrasjon: Aquir/iStock

Utlandet

Det er igjen skuffende svak utvikling i EU landene, der veksten nå også ser ut til å stoppe opp i Tyskland. Den positive overraskelsen har vært Storbritannia, men der også peker innkjøpssjef-indeksen (PMI-indeksen) for august klart mot svakere vekst.

Norge er nå et av få unntaksland med oppgang i PMI-indeksen.

Utviklingen i USA er lyspunktet. Der økte sysselsettingen med vel 200 000 også siste måned, og veksttallene (BNP) for andre kvartal er justert opp fra 4,0 til 4,2 prosent. Innholdet i denne justeringen er også positiv i og med at det er investeringer som justeres opp og lager som justeres ned.

Boikotten av Russland ventes å påvirke både russisk og europeisk økonomi negativt. Utfordringene for den europeiske sentralbanken øker med lav vekst og deflasjonstrussel. Hva vil banken dra ut av verktøykassen? Uansett tyder det på lav styringsrente i lang tid.

Norsk økonomi

Norsk fastlandseksport økte med 3,3 prosent fra juli i fjor til juli i år. Gjennomsnittsøkningen for de sju månedene er 4,6 prosent.

Regnet uten energiprodukter, som omfatter raffinerte petroleumsprodukter og elektrisk strøm, var det i juli en økning i den øvrige fastlandseksporten på 1,4 prosent i juli. Så langt i 2014 er det en økning 6,2 prosent i fastlandseksport uten energiprodukter, noe som tyder på at veksten flater ut.

De foreløpige nasjonalregnskapstallene for 2. kvartal 2014 viser vekst i norsk fastlandsøkonomi på 1,2 prosent fra kvartalet før. Samlet BNP økte med 0,9 prosent. Det er nå innenlandsk aktivitet som kraftforsyning og anleggsvirksomhet som sammen med privat forbruk trekker veksten opp (side 63 i rapporten).

Produksjonsindeksen for bygge- og anleggsvirksomhet for 2. kvartal 2014, viser spesielt sterk økning for anleggsvirksomheten, der indeksen økte med 4,8 prosent siste kvartal, og 7,9 prosent siste år.

Last ned juli-rapporten om eksport og handel her!

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: