Gå til innhold

Liten vekst i innenlandsk forbruk og investeringer, men norsk eksport vokser

31. mars 2014

Av spesialrådgiver John Rogne, Innovasjon Norge

Utviklingen i norsk økonomi er vesentlig endret. Nå er det eksportmarkedene og eksporten som bidrar mest til veksten, mens det er liten vekst i innenlandsk forbruk og investeringer.

Arbeidsledigheten økte fra 3,2 til 3,5 prosent i 2013. Mye tyder på at aktiviteten i Norge vil holde seg godt oppe i første halvår, men utsiktene på lengre sikt er mer usikre.

Tralle med kasse merket eksport

Foto: Tashatuvango, thinkstock

I «Økonomisk Utsyn» sier Statistisk sentralbyrå at den moderate konjunkturoppgangen, som preget norsk økonomi i 2011 og 2012, begynte å halte mot slutten av 2012 og ga klart lavere vekst i 2013.

Samtidig har det vært tendenser til at veksten tar seg opp i mange andre land. Blant de viktigste handelspartnerne er bedringen tydeligst i USA, Storbritannia og Sverige, mens det i Danmark knapt har vært vekst på tre år. Det har også snudd i euroområdet, selv om veksten foreløpig er svak.

Den sterkeste innenlandske etterspørselsstimulansen i 2013, kom fra petroleumsinvesteringene som økte med 18 prosent. Dette var unntaket, da det ellers var lav eller moderat vekst i resten av norsk økonomi. I tiden fremover ventes ingen vekst av betydning i petroleumsinvesteringene.

I sine anslag for 2014 venter Statistisk sentralbyrå at bortfallet av denne stimulansen, vil bli delvis erstattet av økt eksportvekst og mer ekspansiv finanspolitikk. SSB venter at veksten i 2014 og 2015 vil bli om lag som i 2013. Dette er ikke nok til å hindre at arbeidsledigheten går ytterligere opp.

Utlandet

OECD kom med en oppdatering av sine vurderinger av den økonomiske situasjonen 11. mars. Organisasjonen venter fortsatt tiltagende vekst i industrilandene, mens bildet er mer blandet for de nye vekstøkonomiene, der veksten har falt.

OECD sier at det er på sin plass med en gradvis nedtrapping av de pengepolitiske stimulansene i USA, siden ny oppgang nå synes å være etablert. Usikkerhet om styrken i veksten, og den finansielle uro den har skapt i nye vekstøkonomier tilsier imidlertid at en fortsetter på en forsiktig måte, og kommuniserer forventningene på en god måte til finansmarkedene.  For euroområdet og Japan, der ny oppgang er mindre etablert og inflasjonen fortsatt er under målet, bør de pengepolitiske stimulansene fortsette og kanskje også økes.

Klikk her for å laste ned hele Innovasjon Norges rapport om norsk handel og eksport for februar 2014.

 

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: