Gå til innhold

Innovasjon Norge og utenrikstjenesten – et viktig partnerskap

28. august 2013
Flagg

Foto: hermyx/photos.com

Innovasjon Norges leder Gunn Ovesen understreker betydningen av samspillet mellom Utenriksdepartementets og Innovasjon Norges kontorer rundt om i verden.

Av administrerende direktør Gunn Ovesen, Innovasjon Norge

Norge er en mellomstor økonomi med et lite hjemmemarked. Vi trenger flere dristige norske bedrifter som satser på de globale markedene. Vi har slike selskaper. Innovative selskaper. Modige selskaper. Men det er også klart at mange av dem ikke kan nok om de markedene de skal ut på for å lykkes.

En felles oppgave

Det er her Utenriksdepartementet og Innovasjon Norge har sin felles oppgave: Å hjelpe norske bedrifter til å lykkes ute. Her supplerer Innovasjon Norge utestasjonenes virksomhet, og vi samarbeider på en etter min mening meget god måte.

Utenriksdepartementet må dekke bredden. Selv med 38 kontorer i 31 land, kan vi ikke måle oss med UD, som har over 100 fagstasjoner.

Men det er da heller ikke meningen. Vi skal fokusere på markedene som har størst relevans for norske bedrifter. Vi kan tillate at våre utekontorer prioriterer sektorer når dette sannsynligvis gir størst utbytte for næringslivet i området. Det gir derfor mening å la Rio og Houston fokusere på petroleum. Eller vi kan la ett kontor dekke flere land, som i Baltikum.

Relevant kompetanse

Svært mange av dem som jobber i vår førstelinjetjeneste, om der er ute eller hjemme, har næringslivserfaring. Et godt eksempel er Årets Kvinnelige Gründer for 2008, Kristianne Storehaug, som nå leder vårt kontor i Tyrkia.

På mange måter kan man si at Innovasjon Norges mer spesialiserte ekspertise komplementerer utenriksstasjonenes bredere kompetanse. Innovasjon Norges folk trekker da også ofte veksler på UD-folkens kjennskap til kultur, politikk, sikkerhet, samfunnsansvar og myndighetskontakt.

Koble innland og utland

Slik jeg ser det er koblingen mellom våre distriktskontorer og våre utekontorer helt avgjørende for om Innovasjon Norge skal lykkes i stort.

Våre distriktskontorer hjelper oss med å identifisere bedrifter med potensiale for vekst i utlandet. Det betyr at vi kan fange opp bedrifter som ellers ikke ville ha tatt sjansen på å etablere seg ute. Våre folk rundt i Norge hjelper disse kundene med den tidlige tenkningen omkring internasjonal ekspansjon, før de sender dem videre til hjelperne der ute.

Jeg har også grunn til å tro at bedrifter som har vært i kontakt med Innovasjon Norge hjemme – eller som har deltatt i en næringsdelegasjon — vil være flinkere til å ta kontakt med det offentlige støtteapparatet ute — og det før det er for sent å løse de problemene de står overfor.

Gunn Ovesen

Gunn Ovesen (foto: Jo Michael)

Effekten av denne tette koblingen mellom inn- og utland forsterkes av vårt tette samarbeid med søsterorganisasjonene Norges forskningsråd og SIVA. Norges forskningsråd har for eksempel ansatte ved våre distriktskontorer, noe som gjør det lettere å takle behov for forskning og FoU-samarbeid, når det er hensiktsmessig.

Team Norway

Vi er veldig bevisst på vårt medlemskap i Team Norway, som jeg ser på som en god modell for hvordan utenriksstasjonene og Innovasjon Norge kan samarbeide.  Koblingen opp til institusjoner som Intsok, Intpow og Norges sjømatråd er med på å styrke samspillet i denne delen av næringspolitikken.

Vi har hjulpet mange bedrifter ut i verden. Dette bidrar også til mye læring i innovasjon Norge og i våre nettverk — læring som kommer andre bedrifter til gode.

Våre folk bringer viktig kunnskap tilbake til Norge, på samme måte som de ansatte på utenriksstasjonene. Jeg er sikker på at effekten av denne innhøstingen blir størst i ett tett samarbeid aktørene imellom.

Bloggposten er basert på et innlegg Gunn Ovesen ble invitert til å holde på Utenriksdepartementets stasjonssjefsmøte i august.

Følg Gunn Ovesen på Twitter!

One Comment leave one →
  1. 7. juli 2015 20:41

    Bør du registrere varemerket ditt, eller kan du klare deg uten? I utgangspunktet kan du bruke et varemerke så mye du vil uten å ha registrert det først. I de fleste andre tilfeller anbefales det imidlertid å registrere ditt varemerke siden det er en rekke ulemper knyttet til å ikke registrere varemerket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: