Gå til innhold

Vareeksporten i juli 2013: Fersk laks øker fortsatt

27. august 2013
Tralle med kasse.

Foto: Dirk Ercken

Her er de siste oppdaterte tallene om norsk eksport.

Av spesialrådgiver John Rogne, Innovasjon Norge

Sammenlignet med juli i fjor, økte norsk fastlandseksport med 10,9 prosent i juli. Det var en virkedag mer i juli i år enn i 2012, 23 mot 22 virkedager. Dette kan forklare anslagsvis rundt 5 prosentpoeng av økningen. Ellers kan «korte» feriemåneder av flere grunner variere mer enn andre måneder.

Så langt i år er verdien av fastlandseksporten uendret, sammenlignet med samme periode i fjor. Fiskeeksporten økte med 32 prosent i juli. Det var også 11,4 prosent økning for den store gruppen maskiner og transportmidler i juli, samtidig som eksporten av raffinerte petroleumsprodukter økte igjen.

I årets sju første måneder har eksporten av fisk økt med 2,8 milliarder kroner eller 10,2 prosent. Det er fersk laks, som økte med hele 4,3 milliarder kroner eller 34 prosent, som står for økningen. Annen fiskeeksport har, til tross for økning i juli, falt med 1,4 milliarder kroner (minus 9,3 prosent) så langt i år.

En annen gruppe som har økt eksporten i år er den store og viktige gruppa maskiner og transportmidler (verksted-/teknologiindustri). Her har eksportverdien økt med 2,4 milliarder kroner eller 5,5 prosent. Denne gruppa kan ha betydelige svingninger i eksportverdien fra måned til måned. Juli hadde en økning på 11,4 prosent, mens mai og juni var svake måneder med 12,9 og 5,5 prosent nedgang, sammenlignet med de samme måneder i fjor.

Eksportverdien av raffinerte petroleumsprodukter (som inngår i fastlandseksporten) har, etter nedgang tidligere i år, en økning på 0,8 milliard eller 18,3 prosent i juli, sammenlignet med samme måned året før. Så langt i år har eksporten av petroleumsprodukter falt med 6,4 prosent, eller 2,9 milliarder kroner.

Samlet vareeksport økte med 7,5 prosent i juli, og så langt i 2013 er det en nedgang på 7,5 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

Foreløpige nasjonalregnskapstall for 2. kvartal ble publisert 20. august. Disse viste svakere vekst i norsk fastlandsøkonomi enn ventet, 0,2 prosent, ned fra 0,6 prosent i første kvartal. Industriproduksjonen økte markert i 2. kvartal, men denne oppgangen ble motvirket av nedgang i annen vareproduksjon og svak vekst for tjenesteytende næringer.

De foreløpige nasjonalregnskapstallene som er kommet for 2. kvartal 2013, viser igjen svakt positiv utvikling fra kvartalet før for EU og eurolandene. Nesten på nivå med USA der veksten er tiltagende, men fortsatt er beskjeden.

Eksport

Klikk her for den komplette utgaven av Innovasjon Norges rapport om norsk eksport i juli!

Tidligere rapporter.

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: