Gå til innhold

Energiske entreprenører bygger landet, men selv moderne Askeladder trenger gode hjelpere!

30. april 2013
Askeladden og prinsessa ved Werenskiold

Askeladden og prinsessa ved Werenskiold

I Norge har vi tradisjonelt hatt gode kår for nyskapning, men en rekke internasjonale målinger viser at vi er i ferd med å skusle bort denne viktige konkurransefordelen. Det er synd. For Norges fremtid er avhengig av gode entreprenører.

 Av Truls Berg, ansvarlig redaktør for  Innodesign

I følge Statistisk sentralbyrå var 250 000 menn og kvinner i Norge i 2011 engasjert i en «tidlig fase av entreprenøriell aktivitet». Bak dette tallet finner du entreprenører med både små og store ambisjoner.

Noen etablerer håndverksbedrifter, mens et voksende antall skaper moderne service- og teknologibedrifter. Alle bygger de kunnskapsbedrifter som konkurrerer på et stadig mer globalt marked. Til sammen skaper de store og viktige verdier for samfunnet.

Som Gunn Ovesen flere ganger har påpekt representerer denne entreprenørånden en større verdi enn all oljen i Nordsjøen, og er svaret på hva vi skal leve av når olje- og gassreservene er pumpet opp.

Risiko

Imidlertid innebærer all nyskapning en viss risiko og det vil ikke alltid gå bra, derfor er det ingen grunn til å skyte på Innovasjon Norge fordi man taper penger på noen risikofylte prosjekter, sannsynligvis burde beløpet vært høyere, nettopp for å bevise at man er villig til å satse på norske entreprenører.

Det å skape en virksomhet er å våge, risikere og tro på noe. Det handler om å sette seg ambisiøse mål, for deretter bryte dem ned i oppnåelige delmål.

Egen erfaring

Etter selv å ha vært med å skape 10 nye vekstselskaper med til sammen over 1200 arbeidsplasser har jeg blitt mer og mer overbevist om at det å starte egen virksomhet på mange måter kan betegnes som den ultimate kreative personlige veksterfaring.

Det er en reise preget av opp – og nedturer. Oppturene er unektelig langt morsommere, nedturene er definitivt mer lærerike, og uten gode hjelpere så går det like galt som det gikk med Askeladdens brødre i eventyrene vi kjenner så godt.

Realiteten er at bak de fleste grundere som lykkes så finnes det gode hjelpere som har bistått med kapital, kunnskap og kompetanse.

Gode hjelpere

Allerede i 2003 ble det påpekt fra Næringsdepartementet at slike ildsjeler spilte en avgjørende rolle for å sikre at flere av landets mange håpefulle grundere ikke går nedenom og hjem, men i stedet kan vende hjem med markedsandeler, overskudd og velfortjent ære.

Min drøm er at Innovasjon Norge og det øvrige virkemiddelapparatet innser at man i langt større grad bør spille på lag med de mange gode hjelpere som finnes, i stedet for å motarbeide og neglisjere slike ildsjeler.  Et Innovasjon Norge som klatrer opp på barrikaden og ber om bedre rammebetingelser for entreprenører og de som hjelper til i stedet for stilletiende godta et skatteregime som begunstiger shippingmagnater og eiendomsbaroner.

Hva Innovasjon Norge bør sloss for

Her er tre konkrete endringer jeg ønsker Innovasjon Norge skal sloss for:

1)      Fjern skatt og arbeidsgiveravgift de første tre årene og innfør skattestimulans for godkjente private investorer a la SkatteFUNN. Fjern samtidig formuesskatten på aktiv kapital slik at norske investorer ikke straffes for å investere og eie i Norge.

2)      Gründerne og de som hjelper dem er vår tids egentlige helter. Bygg opp om en kultur der det gis mer plass til å feire de mange norske oppstartsmiljøene som lykkes.

3)      Match beløpet tidlig fase investorer investerer i en nystartet virksomhet og få EU’s Investment Fund på banen. Dette vil hjelpe mange grundere.

Et åpent marked

Skal Norge lykkes i årene fremover trenger vi uten tvil flere som skaper sin egen virksomhet.  For å underbygge denne utviklingen trengs et åpent marked der energiske entreprenører kan presentere sine ideer og ekspansjonsplaner for ildsjeler med kunnskap, kompetanse og kapital.

Truls Berg (foto: InnoDesign)

Truls Berg (foto: Innodesign)

Det er på høy tid vi får økt nasjonal oppmerksomhet om verdien gode hjelpere representerer.  Det er ingen gitt å vite hvilket postnummer som fostrer den neste Finn.no, Opera eller Norwegian, men vi vet allerede nå at det vil være engasjerte ildsjeler som bidrar til å gjøre det mulig.

Av: Truls Berg, serieentreprenør, tidlig fase investor, ildsjel og ansvarlig redaktør i Innodesign. Innodesign er en nyhetskanal for innovasjon, design og entreprenørskap.

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: