Gå til innhold

Martin og boblemaskinen eller hvordan få barnet ditt til å få lyst til å lese

11. desember 2012
Illustrasjon fra boken ved Kristin Hærnes Ihlen

Illustrasjon fra boken ved Kristin Hærnes Ihlen

Av professor Sjur Dagestad, NTNU

For 2-3 år siden satt jeg som fortvilt forelder og lurte på hvordan jeg kunne få 8-åringen til å få lyst til å lese. Bokstaver var bæsj, lesing var tull og skolen var helt uinteressant.

I stedet for å terpe ytterligere på lesingen, skrev jeg i stedet en spennende detektivbok til ham. Boken er beregnet for høytlesing (foreldre leser for barnet) og den ble godt tatt i mot av målgruppen (som var en gutt på 8 år).

Jeg  tok manus med på skolen og de brukte den i undervisningen. Året etter tok de det i bruk igjen.

Manuset ”lå i skuffen” i et par års tid. Der kommer det jo som kjent ikke til nytte. Jeg tenkte at da kan jeg like gjerne gi det bort. I høst hadde jeg hjelp av 10 studenter ved NTNU, som jobbet med boken som innovasjonsprosjekt.

De er ferdig med prosjektet i disse dager, og i løpet av 3 ukers tid har vi hatt over 1000 nedlastinger av boken. Vi trykte 700 eksemplarer (les prototyper) av boken og de fleste av disse er også ute på barnehender. Vi har selvfølgelig gjort en rekke brukerundersøkelser.

Boken er historien om Martin og kameraten hans, Ulrik, som finner opp en maskin som gjør at de kan reise usynlig rundt inne i en boble. På denne måten får de tre mobbere til å angre sine synder. De fanger de skumle seigmanntyvene som stjeler seks tonn seigmenn på Stavsjø, og de arresterer hele den livsfarlige Moelvbanden i det de sprenger seg gjennom hvelvet i Norges Bank. Martin er nemlig verdens aller, aller, aller beste detektiv.

Vil en bok som denne få barn til å ønske å bli oppfinnere, entreprenører, forskere  eller detektiver? Kanskje. Det skader i hvert fall ikke å gi dem ideen om at det er mulig å endre verden med kunnskap, fantasi og pågangsmot.

Sjur Dagestad (foto: Build2Grow)

Sjur Dagestad (foto: Build2Grow)

Dersom du har barn i alderen 5-12 og du har lyst til å lese en spennende bok for dem, kan du laste den ned gratis her: www.boblemaskinen.no

Sjur Dagestad er professor på Institutt for produktutvikling og materialer på NTNU har jobbet med innovasjon i næringslivet siden 1988. Han er første vinner av Reodorprisen (1994) hvor han fant opp og utviklet en fakkeltenner sammen med to medoppfinnere.

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: