Gå til innhold

En verden i krise trenger norske bedrifter

15. oktober 2012
Luftskipet Norge (Photos.com)

Norge har vært en internasjonalt orientert nasjon i lange tider. Her: Luftskipet Norge og Roald Amundsen utforsker Nordpolen. (Photos.com)

Norsk næringsliv har kompetanse som kan brukes i møtet med  globale utfordringer. I det ligger det også mulighet for vekst og verdiskaping.

Av Vincent Fleischer, Divisjonsdirektør for kommunikasjon og strategi i Innovasjon Norge

Globale utfordringer krever svar

Det er bred enighet blant forskere om at vi står overfor betydelige klimaendringer og at disse i stor grad er menneskeskapte.

Vi står overfor globale utfordring av enorme proporsjoner: Økte temperaturer kan gi mangel på vann, mangel på vann kan gi mangel på mat, sviktende matproduksjonen fører til sult og fattigdom og nød skaper sosial uro og gode muligheter for krig.

Men med endringer følger også nye muligheter. Issmeltingen i Arktis gir muligheter for ny fangst. Åpne nordøst- og nordvestpassasjer gir ny skipsfart.

Kineserne manøvrerer nå sterkt for å få tilgang til disse områdene. Klimaskiftet får med andre ord økonomiske og sikkerhetspolitiske følger.

Næringslivet kan bidra

Det er ingen tvil om at det globale samfunnet, med politikere og det sivile, må ta et spesielt ansvar for å møte disse utfordringene, men er den politiske viljen og evnen sterk nok til å sikre de tilstrekkelige endringene i atferd?

Spørsmålet er derfor om ikke noen av løsningene på problemene kan finnes i næringslivet. Dette gjelder både utviklingen av kunnskap som kan stoppe eller dempe effekten av klimaendringene, eller teknologier som kan bidra til å motvirke de negative effektene.

I Innovasjon Norge har vi tro på det norske næringslivets evne til innovasjon, problemløsning og produktivitet. Selvsagt er det mange bedrifter som kjemper med å løse problemer, men det er ikke uten grunn at det norske samfunnet hører til de aller mest produktive i verden. Vi kan mye.

Norske bedrifter har den kompetansen vi trenger

Norsk næringsliv har også spesialkompetanse på områder som er direkte relevant for de utfordringene verden står overfor. Dette gjelder for eksempel energiproduksjon og energitransport, skipsbygging og skipsfart, fiske og havbruk. Vi har også god kompetanse innenfor generiske teknologier som IKT og materialer.

Utfordringene verden står overfor representerer derfor også muligheter for norsk næringsliv. Vi vil finne mange av fremtidens vinnere blant dem som kan bidra med løsninger.

Behov for internasjonaliseringskompetanse

Hva hindrer oss i utnytte de store markedsbehovene der ute? Vi tror det er viktig at vi ser nærmere på det vi kan kalle internasjonaliseringskompetanse: Det vil si den kompetansen som skal til for at norske bedrifter lykkes i å erobre markeder ute.

Dette er ikke nødvendigvis den samme kompetansen som får norske bedrifter til å levere teknologiske løsninger i verdensklasse.

Først og fremst dreier det seg om å mestre internasjonal forretningsutvikling. Forstå konkurransebildet og ha innsikt i særtrekk ved kundens behov, tilpasse forretningsmodellen til lokale forhold og ikke minst inngå produktivt samarbeid med de riktige partnerne, enten det er på kunde- eller leverandørsiden. Her ser vi daglig hvor utfordrende dette er for norske bedrifter.

Sheringham Shoal vindmøller til havs

Statoil og Statkrafts utvikling av utaskjærs vindmøller er et eksempel på samspillet mellom nasjonal kompetanse og globale behov. Foto: Scira Offshore Energy

Samarbeid virker

Til internasjonaliseringskompetansen hører evnen til å utvikle eller knytte seg til internasjonale nettverk av bedrifter og kunnskapsinstitusjoner.

For små bedrifter kan skrittet ut, av og til virke tøft. En måte å tilegne seg kompetanse på internasjonal forretningsutvikling er å samarbeide med bedrifter på hjemmebane som også utvikler sin forretning internasjonalt. Vi ser det klart blant leverandørene i olje- og gassnæringen. Også i andre næringer er dette en god strategi. 

Ikke alle norske bedrifter må konkurrere utenlands, men nesten alle møter internasjonal konkurranse hjemme. Alle bør føle trekken fra verden utenfor.

Kulturinnsikt – for opplagt til å bli tatt alvorlig?

Til internasjonaliseringskompetansen hører også evnen til å forstå og interagere med lokal kultur og lokale skikker. Dette betyr at vi må slutte å tenke på hard core teknologi- og tjenesteutvikling som noe som er fullstendig adskilt fra kulturkunnskap, språk, kunst og design.

Ikke bare må norske bedriftsrepresentanter lære seg å kommunisere med folk i andre land; kulturkunnskapen vil ofte være integrert del av de varene eller tjenestene som leveres.  Teknologien må tilpasses folks evner, behov, ønsker og drømmer!

Til kulturkunnskapen hører også systemforståelsen: Varer og tjenester vil være del av større sosiale og økonomiske systemer og man øker sjansene for å lykkes om man forstår disse sammenhengene. Slik unngår man også lettere å skape nye miljøproblemer.

Vi ser at kulturforståelse ikke bare er en utfordring for mindre bedrifter. Også større erfarne bedrifter får uventet og ukalkulert høy risiko i sine prosjekter på grunn av manglende kulturforståelse.

Internasjonal jo før jo bedre

Flere gode studier viser klart at jo før en grunder, en bedrift eller et næringsmiljø innretter seg mot internasjonale markeder, jo større er sjansen for at man lykkes. Norge er i de aller fleste tilfeller et altfor lite marked å basere seg på. Forretningsmodellen din bør derfor være designet for et internasjonalt marked fra begynnelsen av.

Verden roper på norsk kompetanse!

Innovasjon Norge gjør allerede my for å hjelpe norske bedrifter i utlandet. Vi har 36 utekontor med eksperter på lokalt næringsliv og internasjonalt samarbeid. Vi knytter daglig norske bedrifter med nye forretningspartnere jorden rundt. Vi følger hundrevis av gode grundere, vekstbedrifter og innovative næringsmiljøer hele veien fra deres utvikling hjemme til ekspansjon og samarbeid ute.

Men vi vil gjøre mer. Markedsbehovene er enorme. Vekstmulighetene likeså. Vi tror det ligger et stort potensial i bedre å matche norsk kompetanse med uløste problemer ute. Men for få er seg mulighetene bevisst. Dette er grunnen til at vi har satt globalisering opp på den innovasjonspolitiske agendaen denne høsten.

Det kommer blant annet et eget temanummer av Innsats som også vil fokusere på internasjonalisering og næringsutvikling.

Vincent Fleischer, foto: Siv-Elin Nærø

Følg Vincent Fleischer på twitter!
Foto: Siv-Elin Nærø

Bli med i debatten!

Den 19. oktober inviterer Innovasjon Norge til et arrangement om nye vesktmarkeder i Akersgata 13 i Oslo. Dette arrangementet er en del av Oslo Innovation Week.

Den 6. desember arrangerer vi et frokostmøte om hva norsk næringsliv kan og trenger i møtet med globale utfordringer på Litteraturhuset i Oslo. Du kan melde deg på her!

Legg også gjerne igjen en kommentar til denne bloggposten om hva norske bedrifter behøver for å kunne lykkes internasjonalt!

2 kommentarer leave one →
 1. 20. oktober 2012 11:18

  Hva norske bedrifter behøver for å kunne lykkes internasjonalt? Svakere kronekurs og mer edruelige lønnsoppgjør nå når mange av de landene vi handler med har negativ vekst. Det blir ikke akkurat lettere for norske bedrifter å selge varer til EU-land når de ansatte har x-ganger så mye lønn som konkurrentene…

 2. 23. oktober 2012 07:00

  Det er ingen tvil om at dette kan bli tøft og for mange allerede er meget tøft. Torger Reve og andre har påpekt at høye lønninger og høye kostnader gjør at norske bedrifter blir tvunget til å innovere for å kompensere gjennom økt produktivitet, men for for mange er det grenser for hvor mye man kan oppnå på den måten. Dessuten krever innovasjon ytterligere investeringer.

  Det er et lyspunkt her. Selv om arbeidsledigheten øker i mange land, er det fortsatt dem som har arbeid og som etterspør varer og tjenester. Spanjolene kjøper for eksempel fortsatt like mye norsk fisk. Selv i en verden preget av nedgangstider vil det finnes kjøpesterke nisjer.

  Per Koch
  Innovasjon Norge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: