Gå til innhold

Finn en mentor som utfyller deg!

10. september 2012
Designduoen bak Norwegian Rain. Alexander Helle og Michael T. Nartey. Foto: Norwegian Rain

Designduoen bak Norwegian Rain. Alexander Helle og Michael T. Nartey. Foto: Norwegian Rain

De som drømmer mest om egen virksomhet er unge menn mellom 18 og 34 år. Alexander Helle (30), en av gründerne bak klesmerket Norwegian Rain er en av dem som faktisk har oppfylt drømmen. 

Av Jeanett Sandmo, Innovasjon Norge

Med inspirasjon fra regnfulle dager i Bergen har designduoen Alexander Helle og Michael T. Nartey skapt et klesmerke med høy teknologi og funksjonalisme fra Norge, kombinert med japansk enkelhet og følsomhet.

Norwegian Rain har fått stor oppmerksomhet hos magasinet Vouge Italy og har vunnet en rekke priser. I år ble de også nominert til Hedersprisen for god design av Norsk Designråd. De har forhandlere i 12 land, og deres største marked er Japan.

Økonomi og kompetanse
I en undersøkelse Synovate har gjennomført for DNB sier gründerne at det største hinderet for å starte egenbedrift er usikkerheten med inntekter og økonomi, men også usikkerheten ved å drive sitt eget.   Det finnes flere former for næringsstøtte i kommunene og etablerertilskudd hos Innovasjon Norge. Men det viser seg også at gründerne kan ha et like stort, om ikke større behov for kunnskap om det å drive egen virksomhet og forretningsutvikling. Alexander Helle er altså blant de ti prosentene som faktisk har lykkes med, og turt å starte egen bedrift i følge undersøkelsen.

Oppfølging gjennom mentortjenesten for gründere
Mentortjenesten er en ordning for daglige ledere i gründerbedrifter i regi av Innovasjon Norge og Connect Norge. Som deltaker får du en samtale med organisasjonen Connect der du diskuterer motivasjonen og forretningsideen din. Deretter matcher de deg med en mentor som passer for din bedrift og dine forretningsmål.

Mentoren følger deg opp over 6-12 måneder. På nettverkssamlinger møter du andre gründere og deres mentorer. Programmet har noe ulike kriterier i de forskjellige fylkene i landet, men er hovedsakelig beregnet på unge gründere opptil 35 år.

Innovasjon Norge møtte Helle i Bergen på en nettverkssamling for deltakere som er med på Mentortjenesten for gründere.  Vi ønsket å stille han noen spørsmål om viktigheten av, ikke bare økonomisk støtte, men også kunnskapsbasert støtte. Og ikke minst hva han synes om tilbudet.

Hvilke erfaringer har du hatt med Mentortjenesten?

Min erfaring er at noe av det viktigste med en mentor er å finne en som virkelig kan det du ikke kan. En som kan utfordre deg og som du kan oppnå lærdom gjennom. En mentor skal ikke være en lærer, men erfaringer som ikke du har bidrar til økt utbytte i samtalene.

Hva var forventningene dine i forkant av programmet?

Jeg var noe skeptisk til programmet da jeg har ulike erfaringer med dette fra tidligere i ulike sammenhenger. Minuset fra tidligere har vært at vi ikke utfylte hverandre i tilstrekkelig stor grad og da blir utbytte deretter. Selv om man får betalingen av mentor i støtte, så er det likevel en investering fra egen side da det går med tid til dette og man må hengi seg for å se resultater. Men treffer man kan resultatene være fantastiske.

Hvilken betydning har dette hatt for deg som gründer og for bedriften din?

Jeg er veldig fornøyd med tilbudet, og vil gjerne søke igjen. Å peile ut hva som er den største utfordringen for bedriften og så finne den personen som er ekspert på akkurat dette området som du har råd til – det er særdeles nyttig og en gave fra Innovasjon Norge. Samtidig så må vil jeg presisere viktigheten av å finne den rette matchen i forhold til hva man trenger. At Connect Vest Norge var involvert i prosessen med å identifisere og kontakte mulige mentorkandidater var til stor hjelp. De har et uvurderlig nettverk som jeg ikke har tilgang til.

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: