Gå til innhold

1/2 million nordmenn drømmer om å starte egen bedrift

20. august 2012
To kvinner

Gründere, foto: Photos.com

Vel 500 000 nordmenn drømmer om å starte sin egen bedrift og 10 prosent av disse har veldig konkrete planer, noe som tilsvarer om lag 50.000 personer.

Av Ellen Dokk Holm, DNB

Det som stopper de fleste nordmenn i fra å ha konkrete planer er usikkerhet rundt penger og økonomi og usikkerheten ved å drive sin egen bedrift. Bare 2 prosent tror at det skal hardt arbeid til for å lykkes. Dette viser en undersøkelse  Synovate har gjennomført for DNB.

De som drømmer mest er unge menn mellom 18 og 34 år. Undersøkelsen viser også at det er flest med konkrete planer på Østlandet (unntatt Oslo).

Mange har drømmer, men bare 10 prosent av dem, nemlig 55 000 personer, har veldig konkrete planer om å starte sin egen bedrift. Dette stemmer godt overens med antall nyetablerte foretak de siste årene. I 2010 ble det etablert 45 981 nye foretak.

Penger og kapital må til

Penger og kapital er det flest mener skal til for at de skal kunne etablere sin egen bedrift. De mulige oppstartsbedriftene er også opptatt av nødvendig kompetanse og at de har en god forretningsidè.

Bare to prosent tror at hardt arbeid må til for å starte sin egen bedrift. Her er kanskje folk litt urealistiske. Er det noe som oppstartsbedrifter og gründere har fortalt meg, så er det at det jobbes døgnet rundt og at det sjelden er tid til fritid.

Som bank ser vi at mange oppstartsbedrifter har spart opp egenkapital før de går i gang med bedriften. Det koster å starte egen bedrift, man trenger som oftest både kapital i form av egenkapital og til å betale utstyr med. Har man ikke egenkapital, er dette noe du bør tenke nøye igjennom å etablere før du starter bedriften. Det er også viktig å søke etablererstipend fra Innovasjon Norge og sjekke ut næringsstøtte i kommunen der bedriften skal etableres.

Usikkerhet hindrer folk i etablering

Undersøkelsen viser tydelige at de største hindrene for å starte sin egen bedrift er at det bringer med seg usikre inntekter og usikker økonomi, og usikkerheten ved å drive sitt eget.

Når jeg snakker med gründere og oppstartsbedrifter, viser det seg meget ofte at de har en meget god forretningsidè som de virkelig brenner for. I tillegg har gründere mye energi og pågangsmot – det må nok også til for å lykkes.

Mange bransjer

Gründerdrømmerne drømmer om å starte sin egen bedrift innen veldig mange forskjellige bransjer. Dog, er det noen som peker seg ut og de er helse og omsorgssektoren, bygg- og anlegg, restaurant og kafe, IT og programvare og konsulent/rådgivingsvirksomhet.

Kvinner drømmer om bedrift innen helse og omsorg, mens menn tenker at bygg- og anlegg og IT og programvare er aktuelle bransjer. Vi finner altså at det er nokså kjønnstradisjonelle bransjer også for gründere, avslutter Holm.

Gode råd til deg som vil starte din egen bedrift:

 1. Lag en forretningsplan
  En plan skal  inneholde en  forretningsidé, kundegrunnlag, markedsføring, konkurrentinformasjon, økonomi, budsjett og planer om hvordan finansiere oppstarten av bedriften og hvordan bedriften skal administreres.
 2. Velg selskapsform
  De vanligste er enkeltpersonforetak og aksjeselskap, og noen velger ansvarlig selskap.
 3. Registrer bedriften
  Sjekk www.altinn.no
 4. Sikre deg oppstartskapital og egenkapital
  Tenk nøye igjennom dette.
 5. Undersøk støtteordninger
  Det finnes ulike støtteordninger. Sjekk Innovasjon Norge for etablererstipend og ta kontakt med næringsetaten i din kommune for å høre om deres støtteordninger.
 6. Ha forsikringene i orden.
  En bedrift må hayrkesskadeforsikring, OTP (obligatorisk tjenestepensjon) og ansvarsforsikring for kjøretøy. Du bør ha uføreforsikring, ansvarsforsikring og brann- og tyveriforsikring.
 7. Jobb smart
  Flere banker tilbyr gode nettbank-løsninger for nystartede bedrifter. Nettbanken gir deg oversikt over den løpende økonomien og mange har gode løsninger for bl.a. fakturering, skattetrekkskonto og kontroll av betalinger.
Ellen Dokk-Holm

Ellen Dokk-Holm, Foto: Sunn bedrift

Ellen Dokk-Holm er småbedriftsøkonom i DNB og blogger regelmessig på Sunn bedrift.  

TILLEGG: Oppsummering av undersøkelsen

Intervjuene blr gjennomført på telefon i Synovates omnibus i perioden 20. – 30. september 2011. Totalt er det gjennomført 1879 intervjuer i alderen 18 – 67 år og blant dem som har drømmer om å bli gründer er intervjubasen på 258 intervju.

1 av 6 nordmenn (17 prosent, noe som tilsvarer 546.000 personer) har en drøm om å starte sin egen bedrift. Og, 2 av 3 ønsker ikke å starte for seg selv, mens 10 % allerede har sin egen bedrift.

En signifikant høyere andel menn enn kvinner har drømmer om å starte sin egen bedrift. 19 % av mennene mot 14 % av kvinnene.

Gründerdrømmen er også størst blant de yngste, og andelen er avtagende med økt alder

1 av 10 av drømmerne har veldig konkrete planer om å starte egen bedrift – noe som tilsvarer nesten 55 000 personer. Videre har 1 av 3 ganske konkrete planer om å starte egen bedrift, mens for 55 % er ikke planene konkrete i det hele tatt.

En høyere andel menn enn kvinner har konkrete planer om å starte egen bedrift – 53 % av mennene har veldig eller ganske konkrete planer om å starte egen bedrift mot 31 % av kvinnene.

Blant de kvinnene som ønsker å starte for seg selv,  er andelen med konkrete planer lavere enn for menn.

Blant folk på Østlandet – utenom Oslo – finner vi den største andelen som har veldig konkrete planer: 15 % har klar planer på å starte for seg selv mot 10 % som er landsgjennomsnittet.

Penger og kapital er den viktigste faktoren for at man skal kunne etablere sin egen bedrift, 6 av 10 svarer dette. Dernest mener 18 % av de potensielle gründerne at man må ha kompetanse, så en god idè eller forretningsidè (16 %). Videre mener relativt få at det er viktig å ha markedsinformasjon og etablere kundemassen, initiativ og interesse, tid, hjelp og støtte, enklere regler og rammebetingelser, lokaler, hardt arbeid, endret arbeidssituasjon, ansatte, sikkerhet, må bli ferdig med utdanning, transportendringer og infrastruktur, og økonomikunnskaper.

I Oslo er det signifikant flere som mener at penger og kapital må til for å kunne etablere sin egen bedrift enn ellers i landet. Folk i Nord-Norge derimot mener ikke de trenger så mye kapital, men vil heller ha mer kompetanse.

Når vi spurte folk hva som eventuelt hindrer deg fra å etablere sin egen bedrift, er det helt klart at usikre inntekter, penger og økonomi er det som gir størst stoppeffekt. Om lag halvparten svarte dette. Videre er usikkerheten ved å drive sitt eget et hinder og flere vet ikke om de har den rette kompetansen eller hvordan man skal få til å drive en egen bedrift.

Videre er det mange svar på hva som hindrer folk fra å etablere sin egen bedrift, slik som at man har ikke tid, har ingen forretningsidè, utdanning, lokaler og familiesituasjon og helse.

Hele 24 % av de i alderen 18 til 24 år oppgir at manglende kompetanse hindrer dem i å starte egen bedrift. Andelen som oppgir dette som årsak er avtagende med alder, kompetansen ser derfor ut til å komme med alder.

Hele 40 % av kvinnene oppgir at usikre inntekter stopper gründerdrømmen, mens kun 22 % av mennene oppgir det samme. Risikovilligheten er større blant menn enn blant kvinner, dette er gjennomgående funn i flere undersøkelser.

Bransjene man ønsker å starte opp i favner et stort spekter. Helse og omsorg, bygg- og anlegg, restaurant og kafè, IT og programvare, konsulent og rådgivingsvirksomhet er de bransjene som flest svarer at de vil starte opp i.

16 kommentarer leave one →
 1. 18. januar 2013 11:57

  Oppfordrer alle til å hoppe i det! Selv opplevde jeg at det var vanskelig å få jobb i Oslo som nyutdannet siviløkonom, og gikk rett ut i en grunder-tilværelse. Har ikke angra et sekund!

 2. 20. april 2013 09:57

  Et alternativ er å kjøpe en liten bedrift hvis du har nok kapital. Sjekk http://www.bedriftsplassen.no!

 3. smith benson permalink
  26. desember 2014 06:38

  God dag, vi er uavhengige lån meglere, Vi tilbyr alle typer lån for å betale dine regninger, og til å starte opp et nytt liv, og for å sette opp en ny, 3% GJELDER nå problemet er løst. vi utsteder
  ut både kort og lang sikt, gjelde med følgende

  LÅN SØKNADSSKJEMA som skal fylles og RETURN

  Navn på rettigheter: ….
  Adresse til rettigheter: …….
  Nasjonalitet: ..
  Land: …
  By: …….
  Zip / kode: ..
  Telefon: …
  Id-kort ………….
  Fødselsdato: ……………..
  Kjønn: ……………….
  Sivil status: ………..
  Yrke: ……………..
  Lånebeløp ……….
  Formål For lån: …………………….
  Lånebeløp i Dollar
  Lån Term / Varighet: …………..

  respektfullt,
  Benson Smith

  • Sverre permalink
   22. mars 2017 05:58

   Another scammer or legit and real?

  • NokERNok permalink
   4. februar 2018 11:54

   Jaja, hvis noen bruker mer enn 3 sekunder på å forstå at dette er svindel, så fortjener de å bli svindlet.

 4. NokERNok permalink
  4. februar 2018 11:51

  Hvis det fortsatt finnes nordmenn som tror de kan åpne noe eget, så har jeg en historie dere bør legge merke til.

  Jeg har forsøkt å åpne en butikk i Norge i 9 år. Jeg har aldri møtt noe annet enn motstand. Det står hundretusenvis av byråkrater i kø og venter på å rævkjøre deg. Det norske byråkratiet er verre enn det som kalles mafia.

  Men så kommer poenget i min historie; nå har tre tyrkere åpnet den butikkken jeg ville åpne. I samme by som jeg har forsøkt i 9 år. De kom til Norge og tre måneder senere eier de en butikk. Tre måneder!! Når de kom til Norge, så hadde de ingenting men det tok bare tre måneder å skrape sammen de millionene de trengte for å åpne noe. Det tok meg tre måneder bare å riste av meg èn byråkrat, før jeg hadde kommer igang med noe som helst.

  Så jeg vil gjerne ha en forklaring på hvordan tre blakke tyrkere fullstendig omgår alt vi nordmenn må forholde oss til. Hvor kom pengene ifra? Hvordan klarte de alt det på tre måneder. Og ikke minst; hvorfor i helvete blir nordmenn som meg motarbeidet hele jævla tiden når utlendinger får alt levert på sølvfat? De tre tyrkerene dro til Norge, det var alt de gjorde. Jeg har vært her i flere ti-år. Forklar for meg hvordan dette henger sammen vær så snill.

  Resultatet av dette forbannede tullet er at jeg er ferdig. De tyrkerene var den berømte dråpen som fikk begeret til å flyte over. Heretter er det ikke snakk om å prøve på noe som helst. Og dere kan alle dra til helvete. Nok er nok.

  • Optimisten permalink
   2. april 2018 17:36

   Ikke for å være vanskelig eller noe lignende. Men life is a bitch, klarer du ikke å tilpasse så taper du, det er naturens lov.. Så du må bare sitte å synes at alt er dritt og etc… Men det går bare utover deg. Dette var som sagt ingenting ment vondt, bare realiteten.

 5. Fred Joseph permalink
  23. mai 2018 10:58

  Er du på jakt etter et lån for å starte opp en bedrift, betale opp regningene dine, gir vi lån på $ 3000 til $ 500,000,000.00, vi tilbyr eller lånelån her med 2%. Jeg gleder meg til oppdateringen din om denne saken. Takk for din tid og forståelse! Så kom tilbake til oss hvis du er interessert .. Vennligst kontakt oss på vår e-postadresse: Fredjosephloans@gmail.com

 6. Maria permalink
  17. oktober 2018 23:41

  * VIL DU LIKE ET LÅN FOR INVESTERE *
  * Du sover om natten hvordan du kan få lån?
  * Leter du etter et personlig lån?
  * Leter du etter et lån for å starte din egen bedrift?
  * Leter du etter lån til store prosjekter?
  * Leter du etter et investeringslån?
  E-MAIL US TODAY: bankplcglobalaccess2@gmail.com

 7. 13. mars 2019 09:45

  Am Vivian Adams, født og bor i Orlando Florida, USA. Jeg bor for tiden med fire barn, og jeg ble sittende fast i en økonomisk situasjon i mai 2018, og jeg trengte å refinansiere og betale regningene mine. Jeg prøvde å søke etter lån fra ulike lånefirmaer både privat og næringsliv, men aldri vellykket, og de fleste banker droppet min kreditt. Men som Gud ville ha det, ble jeg introdusert til et privat lånefirma som ga meg et lån på 850.000 USD, og i dag driver en bedriftseier og mine barn det bra for øyeblikket hvis du trenger å kontakte et selskap med henvisning til å sikre Nei kredittsjekk, ingen medundertaker med bare 3% rente og bedre tilbakebetaling planer og tidsplan, vennligst kontakt Safeway Security Company (Safewaycompany@usa.com). Han vet ikke at jeg gjør dette, men jeg er så glad nå, og jeg bestemte meg for å la folk få vite mer om ham, og jeg vil også at Gud skal velsigne ham mer. Du kan kontakte ham via hans email safewaycompany@usa.com eller whatsapp +14079616380

 8. 19. september 2019 15:00

  Trenger du et prisgunstig lån i dag?

  Vi har gitt over 1 milliard dollar i forretningslån til over 15 000 bedriftseiere akkurat som deg. Vi bruker vår egen utpekte risikoteknologi for å gi deg riktig virksomhetslån slik at du kan utvide virksomheten din. Våre tjenester er raske og pålitelige, lån er godkjent innen 24 timer etter vellykket søknad. Vi tilbyr lån fra et minimumsområde på 10 000 dollar til maksimalt 200 millioner dollar.

  Ser du deg selv i litt problemer med ubetalte regninger og vet ikke hvilken vei du skal gå eller hvor du skal vri? Hva med å finne et anerkjent gjeldskonsolideringsfirma som kan hjelpe deg med å redusere den månedlige avbetalingen slik at du får rimelige tilbakebetalingsmuligheter samt rom til å puste når det kommer til slutten av måneden og regninger må få betalt? Carol huslån er svaret. Reduser betalingene dine for å lette belastningen på månedlige utgifter. E-post: mrscarollinalarryfastcash@gmail.com Telefon: +2347058236867

  TRENGER DU 100% FINANSJON? vi gir ut lån med en rimelig rente på 2% CAROL HOME LÅN, (mrscarollinalarryfastcash@gmail.com) har som mål å tilby utmerkede profesjonelle finansielle tjenester.

  Våre tjenester inkluderer følgende:

  * Lastebil lån
  * Personlige lån
  * Gjeldskonsolideringslån
  * Bil lån
  * Forretningslån
  * Utdanningslån
  * Boliglån
  * Refinansieringslån
  * Huslån

  Vi gir deg lån med en lav rente på 2% og lånevarighet på 1 til 30 år for å betale tilbake lånet (sikkert og usikret). Ikke hold dine økonomiske problemer for deg selv for at du ikke skal være gjeldsmester eller økonomisk stress oppe, og det er grunnen til at du må kontakte oss raskt for en løsning på dine økonomiske problemer. Det vil være en stor glede for oss når du er økonomisk stabil. E-post (mrscarollinalarryfastcash@gmail.com) Telefon: +2347058236867

  MERKNAD: Husk at det bare tar mindre enn 24 timer å behandle filen din er 100% garantert uansett kredittscore.

  Med vennlig hilsen,
  Fru Carol
  +2347058236867
  Vi er sertifisert og ditt personvern er 100% trygt hos oss. Ikke bekymre deg mer for lån eller økonomi.

  mrscarollinalarryfastcash@gmail.com

  Få øyeblikkelig lånegodkjenning

 9. Melissa Nicholas permalink
  20. september 2019 12:13

  Hallo alle sammen der ute, jeg håper dere har det bra ??? Navnene mine er fru Diana Patrick, jeg kommer fra Ohio, for noen måneder siden ble jeg sugd inn i en dårlig økonomisk situasjon, og jeg trengte et presserende lån for å betale regningene mine og komme meg på beina igjen økonomisk på grunn av min nåværende økonomiske situasjon. å gi meg et lån, så jeg ikke hadde noe annet alternativ enn å lete etter et usikret lån på nettet, i løpet av forskningen var jeg et offer for svindel og tapte nesten $ 1500 og jeg hadde mer problemer, og jeg ga nesten Håper om å få et lån til jeg fant et online innlegg innlegget var et delt vitnesbyrd fra Eric fra New Jersey, som vitner om hvordan han fikk $ 50 000 fra Damian Finance Inc. etter å ha lest innlegget, bestemte jeg meg for å kontakte Damian Finance Inc. via e-post: (damianryanfinance@hotmail.com) kontakt som ble delt i innlegget, min usikrede lånebegjæring på $ 600 000 ble godkjent innen 24 timer etter forespørsel, og lånet mitt ble betalt på bankkontoen min uten unnlatelse.

  Jeg vil uttrykke min dype takknemlighet og også råde lånesøkerne der ute om å være veldig årvåken fordi det er mange svindlere der ute med det eneste formål å bedraget de uskyldige lånesøkere, så dere må være forsiktige og årvåken .. for de som trenger et lån. Jeg anbefaler Damian Finance Inc, du kan kontakte selskapet på e-post: (damianryanfinance@hotmail.com)

  Takk for at du leste mitt vitnesbyrd, jeg ønsker deg lykke til.

  Din,
  Diana Patrick.

 10. 30. september 2019 20:03

  Trenger du et lån? Vi tilbyr enkle og rimelige lån til 3% rente. Lånet vårt er raskt og pålitelig. For mer informasjon Vennligst kontakt oss, Easy lån vi er lokalisert her i Tyskland

  Epost bare via: excelgcgcapitol01@gmail.com

 11. 14. oktober 2019 16:06

  Dette for å informere deg om at vi tilbyr alle typer lån (forretning, personlig, konsolidering, bil, investering osv.) @ 3% årlig rente. Trenger du et lån og har blitt avslått av banken din på grunn av dårlig kreditt? Har du ubetalte regninger eller er gjeld? Vi er raske og pålitelige og ærlighet er vårt vaktord.

  Fyll ut søknadsskjema
  Fullt navn: Adresse: Kjønn: Beløp som trengs: Varighet: Land: Yrke: Telefonnummer: Lånets formål:

  Vennlig hilsen,
  Send oss en e-post: teresa.m79@aol.com
  Fru Teresa M Slater (administrerende direktør)
  Divine Investment Company

 12. BARCLAYS LOAN permalink
  17. oktober 2019 09:36

  Trenger du kreditt? Vi tilbyr kreditter på $ 5,000 USD $ 1 000 000,00 til 3% rente per år, vårt lånegarantitilbud er 100% og bare seriøse kunder. Vi tilbyr tjenester som; Autolån, boliglån, mobil egenkapital, forretningslån, personlige lån, vennligst kontakt oss via e-post: barclaysnationwideloan@gmail.com
  WhatsApp +33753926689

Trackbacks

 1. Finn en mentor som utfyller deg! « Innovasjonsbloggen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: