Gå til innhold

Festivaler + turisme + mat = innovasjon

26. juli 2012

Matglede Foto: Nancy BundtMan kan finne mye innovasjon i skjæringspunktet mellom mat, turisme og festivalkultur.

Innovasjon blir ofte assosiert med store avanserte, radikale, teknologiske nyvinninger. Slik innovasjon er viktig. Man må likevel ikke glemme at for de fleste bedrifter er innovasjon litt mindre dramatisk.

Bedrifter overlever ofte fordi de har evnen til å forbedre eksisterende produkter og tjenester, steg for steg.

Andre innoverer gjennom å finne og utvikle nye makeder.

Markedsinnovasjon hviler på evnen til å fange opp og forstå nye behov og nye kulturelle trender, og — aller helst — ligge i forkant av utviklingen.

Ofte finner vi slik innovasjon i grenselandet mellom ulike næringer og markeder. På matsiden ser vi for eksempel hvordan lokalt forankrede matprodusenter verden over kopler geografisk lokalisering med regional tilhørighet og turisme.

Poenget med denne koblingen er ikke bare å få regionens befolkning til å kjøpe lokal mat, men også å gjøre mat til en del av turistenes kulturopplevelse. Turistene kan så være med på å åpne døren til markeder i andre landsdeler og andre land.

Innovasjon Norge støtter også opp under slik innovasjon. Her er to eksempler:

Utvikler festivalmat med lokale produsenter

Et økt tilfang av småskala foredlere har kortet ned veien mellom produsent og forbruker, men marginene er små og det er ofte utfordringer knyttet til logistikk, salg og inntjening.

Forbrukernes økende interesse for matmangfold, regionale matspesialiteter og sterk kjøpekraft, gjør at regionale festivaler og arrangement vurderes som et viktig marked for lokalmatprodusentene.

Oi! og Trøndersk Matfestival

Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS er en stor aktør innen matsatsing i Trøndelag.

Oi! eies av 102 bedrifter, deriblant både offentlige institusjoner og store samvirkeforetak, samt lokale gårdsmatprodusenter.

Hovedformålet er å videreutvikle Trøndelag som en sterk og tydelig matregion nasjonalt og internasjonalt, med Trøndersk Matfestival som den viktigste aktiviteten. Trøndersk Matfestival gjennomføres under Olavsfestdagene 4.-5. august 2012.

Arrangementsturisme

Arrangementsturisme er et viktig satsningsområde for reiselivsnæringen i Trøndelag og regionale festivaler og arrangement er en god arena for å profilere lokale produkter og tilbud.

Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS har fått innvilget et tilskudd på 200.000 kroner fra Innovasjon Norge gjennom verdiskapingsprogrammet for mat. Målet er å utvikle attraktive og enkle matkonsepter til bruk på festivaler og arrangement, basert på råvarer, produkter og tradisjoner fra Trøndelag.

 Det skal utvikles lønnsomme og gjennomførbare måltidskonsepter for ulike festivaler og arrangement. Det er allerede gjennomført en forstudie, hvor samarbeidspartnere og organisering ble kartlagt.

Konseptene skal prøves ut på Nordlek 2012 i Steinkjer, Blues in Hell i Stjørdal og et idrettsarrangement. Det skal gjennomføres markedsundersøkelser i forbindelse med utprøvingen.

Kulinarisk (t)opptur på Vinjerock

På Eidsbugarden i Jotunheimen arrangeres det årlig en musikk- og friluftsfestival. Vinjerock har siden starten i 2006, etablert seg som en meget attraktiv festival, hvor musikk, mat, aktiviteter og turopplevelser danner festivalopplevelsen. Initiativtagerne er unge og kreative, de har klart å få festivalen til å bli så attraktiv at det er kamp om festivalpassene.

Fra første stund har festivalen tilbudt festivalmat utenom det vanlige, basert på råvarer fra Valdres.  Mattilbudet hat vært veldig populært blant publikum, og i 2010 ble det produsert ca 14000 måltid i løpet av de 3 dagene festivalen varer.

For en rockefestival langt til fjells byr mangelen på leverandører av lokale godbiter på en stor utfordring når et kresent publikum skal mettes. Skal Vinjerock kunne levere kvalitetsmessige gode matopplevelser må de angripe leverandørutfordringen på en ny måte.

Prosjektet, Kulinarisk opptur, skal bidra til å løse tilgangen på lokale råvarer og bygge et effektivt matkonsept for festivalen. Prosjektets viktigste målområder er å sørge for tilstrekkelig tilgang på råvarer og øke lønnsomheten for produksjons- og salgsleddet.

Forprosjektet skal kartlegge aktuelle aktører og samarbeidspartnere. I den forbindelse har Innovasjon Norge har tildelt Vinjerock AS et bedriftsutviklingstilskudd på 244.000 kroner. Tilskuddet vil bidra til å finansiere en prosjektstilling. Vinjerock har tidligere mottatt et tilskudd på 80.000 kroner til kompetanseutvikling. 

Karette Wang Sandbu, Innovasjon Norge
Foto: Nancy Bundt

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: