Gå til innhold

Ny kunnskap om global åpen innovasjon utfordrer etablerte sannheter

4. juni 2012
light bulb

Åpen innovasjon fordrer en god innomhus kunnskapsbase, påpeker Herstad.
Foto: Photos.com

I en verden av global, åpen innovasjon er det viktigere enn noen gang at bedrifter bygger og videreutvikler sterk internt forankret kunnskap.

 Av Sverre Herstad, forsker på NIFU

Begrepet ‘åpen innovasjon’ ble popularisert av Henry Chesbrough, og har siden blitt benyttet som et noe upresist samlebegrep.

En gruppe forskere fra Norge, Tyskland og Østerrike har gjennomgått et bredt spekter av faglitteratur innen organisasjons- og ledelsesforskning, og basert på dette identifisert ulike former for åpen innovasjon.

Studien har også sett på hva tidligere forskning faktisk har å si om forholdet mellom disse, intern kompetanseutvikling og innovasjonskraft.

Åpenhet og innovasjon i Europa

Den empiriske delen av prosjektet har, som første i sitt slag, benyttet europeiske innovasjonsdata til statistiske studier av ulike former for åpenhet og innovasjonsresultater i europeisk næringsliv.

Både den teoretiske gjennomgangen og den empiriske analysen peker på betydningen av å skille klart mellom samarbeid for innovasjon, innhenting av informasjon i forbindelse med prosjekter, og kjøp av teknologi eller forskningstjenester.

Sistnevnte skiller seg fra de to første ved at denne aktiviteten i langt mindre grad bidrar til kompetanseoppbygging i den aktuelle bedriften.

Behov for Fou i foretaket

Et av de mest slående funnene er da også at forsknings- og utviklingsarbeid i stor grad bør gjennomføres av det enkelte foretak selv: Jo større andel av de totale forsknings- og utviklingskostnadene til selskapet som benyttes til kjøp av teknologi og forskningstjenester eksternt, desto mindre innovativt er selskapet. 

Jo mer avansert selskapets hjemland er, og jo mer kunnskapsintensiv sektor det opererer i, desto mer markant er denne effekten.

Samtidig er aktiv informasjonsinnhenting og bredt, gjerne internasjonalt, samarbeid tydelig innovasjonsfremmende.  Det er også slik at investeringer i systematisk forsknings- og utviklingsarbeid styrker selskapets relasjoner til eksterne samarbeidspartnere, og dettes koblinger til globale innovasjonsnettverk.

Global åpen innovasjon går altså hånd i hånd med sterke interne utviklingsaktiviteter, som samspill skaper innovasjonskraft.

Behov for unik kjernekompetanse

Hvorfor er det så slik? For å kunne utvikle produkter og tjenester som er unike må bedriften besitte en kjernekompetanse som også er unik. Og kjernekompetanse utvikles per definisjon internt, om enn i samarbeid med eksterne aktører.

Et spørsmål som klart springer ut av studiens funn er hvorvidt den norske innovasjonspolitikken er for opptatt av å stimulere nasjonalt samarbeid og tilrettelegge for intensiv bruk av instituttsektoren i forbindelse med FoU-prosjekter.

Dette er neppe et problem for godt etablerte bedrifter innen nøkkelbransjer som olje & gass, maritim eller prosessindustri, som allerede har solid intern FoU-kompetanse og kan komplettere gjennom selektive kjøp av forskningstjenester.

Sverre Herstad

Sverre Herstad. Foto: NIFU

Det kan imidlertid være en betydelig begrensende faktor for utviklingen av nytt næringsliv, på nye teknologiske områder, fordi en innovasjonspolitikk med overdreven tro på betydningen av FoU utført ved institutter og universiteter vil virke uthulende snarere enn oppbyggende.

Om Sverre Herstad på NIFUs nettsted.

NIFU: «Første større statistiske studie av åpen innovasjon i europeisk næringsliv» (for nedlasting av rapport)

En akademisk rapport finnes her: Product Innovation and the Complementarities of External Interfaces

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: