Gå til innhold

Mesteparten av tjenesteeksporten går fra de store byene

16. mai 2012

Eksportstatistikk gir ny innsikt ved å fordele eksporten av tjenester på fylker.

Av Pål Aslak Hungnes,  Innovasjon Norge

I verdi er tjenesteeksport nesten like stor som vareeksport fra fastlandet (ca. 45-50 prosent).  Kommunal- og regionaldepartementet har gitt  konsulentselskapet Menon i oppdrag å fordele all eksport på fylker og 46 arbeidsmarkedsregioner.

Den største enkeltposten i tjeneste-eksporten er brutto fraktinntekter fra skipsfart og oljeboring (bortimot halvparten enkelte år).  I 2011 utgjorde denne posten 112 mrd kroner. Rørtransport sto for 13,3 mrd, utlendingers konsum i Norge (reiseliv) knapt 30 mrd og alle andre tjenester vel 117 mrd kroner.

Samlet vare- og tjenesteeksport fra fastlandet (inkludert skipsfart, oljeboring og rørtransport) utgjorde i 2011 ca 570 mrd kroner. Råolje og naturgass fra sokkelen utgjorde nesten like mye.

Fylkesvis fordeling av eksport

Fylkesvis eksport 2009

Fylkesvis eksport 2009 I alt NOK 538 mrd. – varer 305 mrd. Kilder: SSB og Menon ( No2-2012 -Eksport fra norske regioner – forklaring på variasjoner)

Figuren viser fylkesvis fordeling av vareeksporten etter SSBs statistikk i 2009, og den fordeling Menon har gjort for all eksport samme år. Differansen mellom de to kurvene er tjenesteeksporten, slik Menon har beregnet det.

Tjenestene er mer konsentrert rundt de største byene enn vareproduksjon.

Når vi får med tjenestene er det Oslo og Hordaland med Bergen som er størst.  Rogaland og Møre- og Romsdal har også betydelig tjenesteeksport, der tjenester knyttet til petroleumsaktivitet og turisme bidrar.

Nordland og spesielt Troms har også en stor eksportandel som ikke er varer, men de absolutte tallene er lave.

Vestlandet skiller seg ut

Menon-rapporten viser at de største eksportfylkene er Hordaland, Møre og Romsdal, Rogaland og Oslo og Akershus, regnet i verdi. I eksport per sysselsatt er det Vestlandet som skiller seg ut med Møre og Romsdal, Hordaland, Rogaland, Vest-Agder og Sogn- og Fjordane.

På arbeidsmarkedsregionnivå er det mest eksport per innbygger på Søndre Sunnmøre, Kongsberg, Ålesund, Molde og Haugesund.

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: