Gå til innhold

Innovasjon har plassert norsk jordbruk i norgestoppen i produktivitetsutvikling

16. mai 2012

Av Gunn Ovesen, administrerende direktør i Innovasjon Norge

Ku

Foto: Pål Bugge

I mitt innlegg i Dagens Næringsliv 15. mai står det at norsk jordbruk er blant verdens mest produktive. Det var nok å ta litt hardt i, men poenget vi ønsket å få fram var at landbruket i Norge har hatt en formidabel økning i produktiviteten de siste årene – langt mer enn de fleste andre næringer.

Dette mener viktig å få fram, og det har gitt oss en spennende debatt om jordbruket.

Her er innlegget:

Ny teknologi har økt bringebæravlingen med 35 prosent på ti år. Og ikke nok med det – kvaliteten er blitt mye høyere og holdbarheten mye lengre.

Knapt noe land har så mange melkeroboter i forhold til antallet kyr som i Norge. Norsk jordbruk har hatt en vedvarende og høy produktivitetsvekst gjennom mange år – helt på høyde med amerikansk jordbruk.

Likevel sitter mange med et inntrykk av at bøndene er konservative og lite nytenkende. Kan det være at landbruket rammes av den samme fordommen som annen norsk råvarebasert produksjon?

Råvarefellas død

Vi hører stadig at råvarebaserte næringer tilhører fortiden, og at man bør satse på den høyteknologiske fremtiden.

Nå vet vi at olje og gass, fiske og havbruk er kunnskapsintensive, innovative, produktive og lønnsomme næringer. Dette er grundig dokumentert, blant annet gjennom “Et kunnskapsbasert Norge” av professor på BI, Torgeir Reve og Amir Sasson.

Reves prosjekt viser at vi finner innovasjon i hele det norske samfunnet, og at det ikke bare er de høytekno­logiske selskapene og forskningsmiljøene som bidrar til nyskapning, verdiskapning og vekst.

Innovasjon er også bruk av ny kunnskap og ny teknologi utviklet av andre. Summen av mange små forbedringer i produksjon og organisering kan ha like stor økonomisk effekt som radikale oppfinnelser. Det er blant annet slik stegvis innovasjon de råvarebaserte næringene, herunder jordbruket, er så gode til. Norge er blitt et rikt land fordi så mange er gode til å ta ny kunnskap i bruk.

Innovasjon gir produktivitetsvekst

Innovasjon Norge har utfordret Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning til å belyse innovasjonsevnen i norsk landbruk. Undersøkelsen “Innovasjon i landbruket” viser at det er mye innovasjon i norsk landbruk.

Nylige tall fra konsulentselskapet Damvad dokumenterer samme tendens: I de siste 20 årene er det bare varehandelen som kan vise til samme økning i produktivitet som jordbruket.

De siste fem årene er det bare tjenester knyttet til olje- og gassutvinning som har høyere produktivitetsvekst enn jordbruket.

En slik økning i produktiviteten kan bare skyldes at bøndene gjør ting på nye og mer effektive måter. Det betyr at de innoverer.

Avler seg til suksess

Norske husdyr er blant de friskeste i verden, og den norske kua produserer i dag over 40 prosent mer melk enn for 30 år siden. Dette skyldes blant annet innsatsen til Geno og Norsvin, avlsorganisasjonene for storfe og gris.

Begge disse er blant de verdensledende både på husdyravl og innovative teknologier knyttet til avl. Det er også verdt å merke seg at mye av grunnlaget for det norske fiskeoppdretts­eventyret er basert på kunnskap fra universitets- og forskingsmiljøet på Ås og avlsteknologi fra jordbruket.

Innsatsen knyttet til avl og dyrehelse har ført til at Norge er internasjonalt ledende når det gjelder dyrehelse. Dette har japanerne oppdaget, nylig inngikk Nortura en avtale med Nippon Meat om å levere råvarer fra norsk storfe til delikatessen Korean Barbeque.

Også innen dagens plantedyrking er innovativ teknologi for mer økonomisk og miljøvennlig presisjonsjordbruk tatt i bruk, og er du i et moderne veksthus kan du ikke unngå å bli imponert over det teknologiske nivået. Her er det mange teknologiske nyvinninger som sikrer effektiv produksjon, kvalitet og økonomiske marginer i en tøff i konkurransesituasjon.

Bøndene har i likhet med alle små og mellomstore bedrifter liten mulighet til å forske selv. Men det nære samspillet med blant annet universitets- og forskingsmiljøet på Ås og en godt utbygd veiledningstjeneste hjelper dem til raskt å ta ny kunnskap og innovasjoner i bruk. Du finner mye forskning innebakt i de nye og forbedrede verktøyene bøndene bruker i dag.

Hva trenger vi?

Det er bred politisk enighet om at vi skal ha et aktivt jordbruk over hele landet, og i den nylig framlagte landbruks- og matmeldingen er det et mål å øke norsk matproduksjon i takt med befolknings­økningen i Norge. Et viktig virkemiddel for å oppnå dette er å øke produktiviteten ytterligere ved hjelp av innovasjon.

Innovasjon Norge mener det blant annet er spesielt viktig å legge vekt på disse fire områdene:

  1. Fortsatt målrettet innovasjon i produksjonsteknologi og organisasjonsformer.
  2. Forsterket satsing på produkter innenfor nisjemarkeder der norsk jordbruk har en fordel, herunder på mat med lokal identitet og lokale fortrinn.
  3. Økt vekt på et godt samspill mellom jordbruket, matvareindustrien og butikkjedene for å øke mangfoldet av nye og lønnsomme produkter.
  4. Utnyttelse av internasjonale muligheter basert på kvalitet og norsk særpreg.

Det faktum at næringen allerede har vist stor evne til innovasjon, viser at norsk jordbruk har gode muligheter for å lykkes.

Denne bloggposten er basert på en kronikk som tidligere er publisert av Dagens Næringsliv.
Se også dagens utgave av DN:» Gunn Ovesen får slakt etter bondestøtte«

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: