Gå til innhold

Hvordan står det til med norske teknologi-startups?

14. mai 2012
Fribi app

Fribis iPhone app.

Gjestepost av Tor Grønsund, norsk entreprenør og blogger.

På godt og på ondt: Norske teknologi startups har endelig fått litt oppmerksomhet. Men selv om den amerikanske bloggen TechCruchs skarpe kritikk av norsk entreprenørskap førte til en etterlengtet diskusjon (eller mangel på sådan), er det behov for å nyansere bildet noe.

Glem fakta

Mike Butcher sammenligner suksessen til selskaper som Spotify, Roivo, Tradeshift og Everbread med den tilsynelatende mangelen på suksessrike startups fra Norge. Han lurer til å med på om Opera bare har vært en delvis suksess. Fremstillingen hans fanger imidlertid bare deler av sannheten. Det gjelder også hans eksempler på suksesser: Bipper og Wonderloop.

Bare dager før TechCrunch slaktet Norges gründer-klima, raporterte TCs egen Sarah Perez at den norske startupen WeVideo, en skybasert samarbeidsplattform for video-redigering, hadde skaffet 19,1 millioner dollar i risikokapital fra amerikanske investorer.

Uken før  publiserte TechCruch en artikkel om Sounddrop, en annen lovende norsk startup som bygger et sosialt lag på topp av Spotify. Sounddrop gir brukerne anledning til å lage lytte-rom basert på deres eksisterende spillelister.

Fribi, en mobil lokal markedsplass som gjør det mulig for deg å drive handel med brukte ting, hadde blitt valgt av Venturebeat for lansering på DEMO. Dette ble heller ikke nevnt av TechCrunch. Ironisk nok hadde grunnleggerne av Fribi kontaktet TechCrunch (med direkte emails til Butcher) for å få dem til å skrive om selskapet.

 TechCrunch har i en annen artikkel  rapportert at bMobilized har fått finansiering fra to norske risikokapital-selskaper. I tillegg til dette kan det nevnes at fire norske selskaper gikk til finalen i Red Herring 2012 Europe Awards.

Det synes for meg som om Butcher like godt kunne ha tatt en positiv vri på sin drøfting av den norske startup scenen.

Norske gründere går ut i verden

«Det ser ut som om Innovasjon Norge ikke er godt nok koblet opp mot den internasjonale teknologi-scenen,» heter det i artikkelen. Dette er en påstand som krever et kritisk blikk.

Se for eksempel på den Francisco-baserte DoubleTwist. Den norsk partneren skaffet finansiering fra Northzone og Index Ventures. Flattrs norske medetablerer var med på å grunnlegge Pirate Bay. Flattr har hovedkvarter i Sverige. WooThemes og selskapets norske med-grunnlegger er globale. Attentio, som ble etablert av en av grunnleggerne av Zoomit (senere Kelkoo/Yahoo!) er basert i Brussel. Gaus ble etablert av en av grunnleggerne av Plone og har hovedkvarter i Køln.

Det er mulig at disse selskapene ikke er godt kjent i media, men de bringer hjem mye kompetanse. Med andre ord: Det ser ikke ut som om Norge er frikoplet fra den internasjonale teknologi-scenen.

Playfish, som har en norsk grunnlegger og kontorer i Tromsø, ble kjøpt opp av EA for 400 millioner dollar. TrollTech, Funcom, NimSoft, Chipcon og Falanx har alle gått utenlands. Den tidligere grunnleggeren av FAST grunnla nylig cXense. CFengine betjener klienter som Facebook, Google, Cisco og AT&T. Meltwater burde ikke trenge noen ytterligere introduksjon. Alle disse er nå på den internasjonale scenen. Men hvis du ikke anerkjenner suksess, vil du naturlig nok ikke skrive om suksess.

Det kan være mange grunner for at nordmenn tar med seg selskapene utenlands. Det kan skyldes skatt  eller et lite hjemmemarked. Et internasjonalt nærvær er allikevel et skritt i riktig retning. Til og med den entreprenørskaps-tekningen du finner i skolebøker sier at du skal gå der markedet er, så hvorfor skulle ikke disse selskapene? Ti millioner krones sprørsmålet er om Norge kan sikre at utflyttingen av slike selskaper blir bærekraftig.

Norges teknoloigscene blomstrer

Norske entreprenører legger mye arbeid og energi inn i sine selskaper, og deres historier fortjener å bli kjent. Den nye generasjonen er i ferd med å finne sin stemme.

BetaFactory, en startup aksellerator basert på TechStars modellen, ble lansert tidligere i år. Selskapet har en lovende portifolio og lykkes godt i å koble erfarne mentorer fra flere næringer opp mot øko-systemet til tidligfase entreprenører.

Pionerene ved Startup Norway fortsetter med å bringe Startup Weekend opp til det neste nivået og driver med døgnkontinuerlig nettverks-dannelse. StartupSummer, et annet toukers startup program, hadde stor suksess i fjor.

MESH gir rom til en ny generasjon med selskaper og har mange startup arrangementer. De fikk til og med næringsministeren med på laget.

Innovasjon Norge har lansert Innovation House, et samarbeids inkubatorprogram i Palo Alto, som skal hjelpe norske nyetablerere til å lykkes i Amerika.

Søkningen til Gründerskolen er høyere enn noensinne, og de fortsetter med å sende lovende entreprenører til startup klynger rundt om i verden.

Det kan være noe i påstanden om at «Norge taper kampen om plassen i den raske nordiske teknologi-scenen» når det gjelder størrelse, men det er tegn som tyder på at Norges gründere er i ferd med å få opp farten.

Statsstøttens dilemmaer

Dessverre har offentlig støtte blitt en sovepute for mange gründere. I stedet for å jakte på kunder, bruker for mange grunnleggere tid og krefter på å jakte på statsstøtte. Det er ikke subsidier som skaper en gaselle. Det er det kundene som gjør. Med kundene kommer kapital.

Utflytting eller suksess ute kan skyldes kultur, lover, skattepolitikk, Jante-loven, olje-bonanzen, et lite hjemmemarked eller tilgang på den rette typen kapital. Uansett, det Norges entreprenørskap  trenger er sannsynligvis gründere som tar sikte på internasjonale markeder og som kopler seg opp mot virkelige kunder.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på engelsk på ArcticStartup. Oversatt av Per Koch, Innovasjon Norge. Innholdet i gjesteposter står for forfatterens egen regning.

2 kommentarer leave one →
  1. 10. april 2013 12:44

    Anbefaler å se på den teknologi-startup som har nettop vant Startup Weekend i Stavanger! https://www.facebook.com/ububbleapp

  2. 11. april 2013 07:29

    Spennende. Tweeter denne!

    @perkoch

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: