Gå til innhold

Norske gründere trenger hjelp

3. mai 2012

Av Gunn Ovesen, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Gunn Ovesen

Gunn Ovesen- Foto: Jo Michael.

Pust dypt, lukk øynene bruk sansene dine, og nyt livet – snart er du i den verdenen ChillNorway ønsker å skape.

 På få år har to søstre og en ektemann i Asker bygget opp en bedrift som selger klærne sine i 250 butikker i ti land. I fjor ble de årets Gaselle, i år omsetter de for 30-40 millioner.

Norsk design og norske verdier kombinert med tøff forretningssans har skapt en vinner i mange markeder. Slike gründere trenger Norge – og vi trenger flere av dem!

Siste utgave av Global Entrepreneurship Monitor viser at trenden for såkalt “total entreprenøriell aktivitet” har falt siden 2005.

Den norske delen av undersøkelsen viser at norske gründere har svakere vekstambisjoner enn gründere i andre, innovasjonsdrevne land. Stadig færre tror at de vil være involvert i nye bedrifter med mer enn 20 ansatte om fem år.

Dette er et problem. Norge trenger gründerne! De skaper arbeidsplasser og utnytter nye muligheter som markeder og teknologier gir. Uten gründere med store drømmer, kan fremtiden se mørk ut.

Hva er problemet i Norge? Hvorfor lykkes ikke flere slik som Nanna, Line og Thomas?

Norsk og internasjonal forskning viser at gründerne mangler kapital. Forsker og samfunnsøkonom Leo Grünfeld sier det på denne måten i Innovasjon Norges magasin Innsats:

“I mine nyere studier av norsk næringsliv, med særlig fokus på bedrifter i tidlig fase, kommer det tydelig frem at kombinasjonen av høyt verdiskapingspotensial og tydelig markedssvikt i kapitalmarkedene først og fremst er å finne i randsonen av de sterke norske næringene. I denne sonen finner vi en rekke FoU-intensive oppstartsbedrifter med betydelig vekstpotensial, men som samtidig ofte mangler kapital fordi virksomheten ikke driver innenfor kjerneaktiviteten i næringen.”

Skal du skape en internasjonal vinner trenger du penger. Mye penger! Problemet er at private investorer skyr de unge bedriftene.

Med andre ord: Selv om gründeren finner midler til å starte bedriften, får hun eller han ikke tak i den kapitalen som er nødvendig for å undersøke markedsbehov, utvikle strategi og organisasjon, produkt og teknologi i den første vanskelige fasen.

Gründere med lidenskap for egen virksomhet vil med god grunn vegre seg for å se andre ta over eierskapet i denne fasen. Det de trenger er tilskudd som kan hjelpe dem over kneika.

Her kan Innovasjon Norge og virkemiddelapparatet spille en viktig rolle. Gründerne trenger solide partnere. Partnere som vil og kan tenke langsiktig. Skal du lykkes som gründer trenger du kunnskap.

 En studie fra Damvad viser at bare en av sju norske bedrifter er markedsorienterte. Innsikt i kundenes behov og markedet er helt avgjørende for suksess, derfor må noe gjøres. Utfordringen er satt på dagsordenen, og vi begynner å se positive resultater. Men vi gir oss ikke med det. Vi gir oss ikke før alle norske gründere lytter til kundene!

Vi er litt forsiktige i Norge. Vi liker å være i ett med naturen, og vi liker å kose oss. Kanskje er vi litt redde for de virkelig store tankene. Men noe er i ferd med å skje. Noe nytt. Noe annet. Se på Mesh. To helt eksepsjonelt dyktige unge gründere som har etablert et unikt tjenestekonsept og fellesskap for gründere. Norge trenger flere slike.

Vi ønsker derfor en debatt om hva som skal til. Hva skal til for at flere gründere lykkes som ChillNorway? Vi trenger en debatt som favner folk fra politikken, næringslivet og forskningen, og med dem som har gründerskoene på, og som vet hvor de trykker.

Vi har allerede invitert til debatt på Gründerform på Facebook, og 3. mai skal vi snakke sammen på Litteraturhuset i Oslo. Vi fra Innovasjon Norge vil lytte, se og gjøre! Vi vil være med på å skape et så godt grunnlag for vekst, at mange flere bygger på det beste norske, og snart omsetter for titalls millioner, ja kanskje milliarder.

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: